14:15:57 29.03.2024
Stiri

Sfatul nutriționistului // Licoare de iarnă

Reportaj 14.12.2014 12:10 Vizualizări4017 Autor: Ziarul National


Sfatul nutriționistului // Licoare de iarnă

Pentru izvar folosiți vin curat și sec, de casă.

În luna decembrie voi continua rubrica despre bucate și rețete tradiționale de Crăciun și Revelion, inspirate din obiceiurile moldovenești și de la alte popoare.

Săptămâna trecută am scris despre prăjiturile cu fructe uscate care se pregătesc în mai multe țări europene de Moș Nicolae. Astăzi voi prezenta o băutură clasică fierbinte, care se servește de-a lungul lunii decembrie, în toate țările europene, pe la târguri și festivaluri de Crăciun – vinul fiert.

Izvarul, prin Europa

În Marea Britanie, vinul fiert, „mulled wine”, e pregătit cu mare drag la toate evenimentele festive din preajma Crăciunului – fie publice, corporative sau de familie. Ingredientele de bază sunt vinul roșu sec, sucul de mere sau portocale, cuișoare, scorțișoară, mere, portocale și zahăr. Vedeți rețeta mai jos.

Mai rar, vinul fiert de pregătește din vin alb, suc de mere și sirop de floare de soc („Socată”). Această băutură am pregătit-o și eu în R. Moldova la „IarmarEco 2014”, bucurându-se de mult succes printre oaspeții Teatrului Gastronomic.

În Alsacia, Germania și Austria, vinul fiert, „Glühwein”, este asemănător cu cel al englezilor, folosindu-se și păstăi de vanilie, și semințe de anason. Deseori, amatorii adaugă rom sau brandy pentru un conținut mai înalt de alcool.

Țările nordice – Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda – la fel își respectă vinul lor fiert, „Glögg”. Pe lângă ingredientele de mai sus, scandinavii folosesc nucșoară și lămâie.

În Europa de Est, vinul fiert e la mare căutare în lunile de iarnă și fiecare țară are rețeta sa, denumirea sa, însă la fiecare se observă o tendință comună, și anume: vinul este încălzit sau fiert, sunt întrebuințate multe condimente aromate și fructe.

Izvar sau vin fiert?

Românii îl numesc „vin fiert” și folosesc zahăr, scorțișoară, cuișoare, nucșoară, anason și coajă de portocală dată prin răzătoare.

Cuvântul „izvar” la moldoveni provine mai curând de la cel rusesc „cварено”, iar rețeta cu miere, piper negru și, uneori, frunze de dafin, probabil, provine de la turci.

Ca și moldovenii, bulgarii adaugă în vinul fiert boabe de piper negru și zahăr sau miere și îl numesc „греяно вино”.

În Rusia, izvarul se numește „Глинтвейн” și se prepară după rețeta germană.

Remediu la bine și la rău

Calitățile curative ale izvarului, benefice îndeosebi contra răcelii, sunt cunoscute și aplicate nu doar în R. Moldova, ci și în Macedonia.

Dacă izvarul este adus până la fierbere, alcoolul din vin se va evapora și băutura va deveni nealcoolică, permisă pentru toți.

Cu o prăjitură de fructe, un pahar de izvar poate aduce doar voie bună șicăldură într-o companie de rude sau prieteni.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md