Sfatul nutriționistului // Kohlrabi - o legumă exotică?
Legumele crude conțin un procent înalt de apă și contribuie la hidratarea organismului pe timp de arșiță
Tot mai des zărim pe la tarabele de la piață și în supermarketuri această legumă misterioasă, care odată culeasă pare a fi un „satelit”, cu frunzele sale rare, ca niște ace.
La gust leguma e foarte asemănătoare cu ciocanul de varză. Nu întâmplător foarte multă lume, mai ales copiii, preferă să mănânce ciocanul de la varză.
Kohlrabi și este acel ciocan al verzei sau tulpina ei, dar iată că leguma a evoluat, de aceea trebuie să fie ignorate frunzele și să fie folosit anume ciocanul dulcișor și suculent.
Denumirea de kohlrabi provine din limba germană kohl – varză și rube – ridiche, deoarece forma de bulb a legumei se aseamănă cu o ridiche mare.
Un pic de botanică
Originea legumei kohlrabi este varza obișnuită și face parte din familia verzelor - broccoli, conopidă, varză de Bruxelles etc. Planta sălbatică de la care savanții au dezvoltat toate aceste tipuri de varză este planta de muștar Brassica oleracea.
Un pic de agricultură
Kohlrabi poate fi cultivată și consumată anul întreg. Sunt soiuri de primăvară, care se cultivă tinere, în dimensiuni de până la 5 cm. Dacă cumpărați kohlrabi primăvara, căutați-le pe cele mai mărunte, căci, dacă legumele sunt mășcate, coaja lor va fi deja lemnificată, iar la gust vor fi amare.
Soiurile de iarnă cresc și până la 10 cm în diametru, păstrându-și textura gingașă și gustul dulcișor.
Kohlrabi se crește ușor, din semințe, iar legumele pot fi recoltate și consumate deja la ziua a 55-60-a după semănat. Comparați cu roșiile, care au nevoie de 5 luni (150-170 de zile) pentru dezvoltare, și veți înțelege avantajele cultivării acestei legume minunate.
Majoritatea soiurilor de kohlrabi oferă un miez de culoare verde-gălbui, cu coajă verde sau mov, iar frunzele nu trebuie aruncate, căci ele pot fi consumate în supe.
Un pic de gastronomie
La gust kohlrabi este asemănător cu broccoli, dar e mai moale și mai dulcișor și conține mult mai mult miez față de coajă, în comparație cu broccoli.
Miezul de kohlrabi este ascuns sub două straturi fibroase, care trebuie curățate înainte de consum, mai ales pentru consumul în stare crudă.
Kohlrabi se consumă preponderent în stare crudă, în salate, iar în bucătăria indiană Kashmiri kohlrabi este una din cele mai frecvent utilizate legume.
Încercați să tăiați leguma în rondele de 1 cm grosime, condimentați după gust și puneți-le pe gril pentru câteva minute, pe ambele părți. Veți obține o alternativă interesantă pentru steak-ul din carne.
Pentru un picnic de vară, pregătiți o salată rece (vezi rețeta), asamblați un coșuleț cu bețișoare de kohlrabi, pentru copii, iar seara la grătar, puneți și câteva steak-uri.
Un pic de nutriție
Din punct de vedere nutritiv, kohlrabi se laudă cu o componență sporită de vitamina C și multe fibre vegetale insolubile, fapt care contribuie la o digestie bună în intestin.
Copiii adoră bețișoarele de kohlrabi, fără să știe că, de fapt, mănâncă varză.
Diversificați alimentația familiei, folosind asemenea legume, mai noi, mai neobișnuite, dar perfect locale și de sezon.
Moldovenii care muncesc în Franța ar putea beneficia de pensii și alte prestații sociale: Negocieri între autoritățile de la Chișinău și Paris
Polița „Cartea Verde” se ieftinește, dar prețurile vor fi diferite la companiile de asigurări
IMPORTANT! Decorațiunile de pe prăjituri pot transforma un desert atrăgător într-un adevărat pericol pentru sănătate, avertizează specialiștii