Sfatul nutriționistului // Ghidul suplimentelor pentru femei. Cum se digeră carnea?
Relaxarea poate ajuta la soluționarea problemelor de digestie.
A trecut și Postul Mare și majoritatea dintre noi se îndreaptă cu gândul la grătare, zeamă de pui și plăcinte cu brânză, ceapă și mărar. Delicios!
Dar, totodată, tot mai mulți se întreabă dacă e bine să combinăm diferite grupuri de alimente, la aceeași masă, și cum să separăm produsele, pentru o digestie perfectă.
La o prezentare publică mi s-a adresat această întrebare și atunci când am răspuns că organismul uman e în stare să digere toate categoriile de produse, atâta timp cât produsele sunt de calitate și în cantități potrivite, am prins și privirile nedumerite ale unor „experți” în combinarea (sau separarea?) alimentelor.
Atunci mi-am zis că voi studia acest aspect mai atent și voi veni către cititori cu o opinie cât mai argumentată.
Auzi ce asculți și crezi ce dorești
Am încercat să caut pe internet și am găsit peste 3 milioane de articole la această temă și cam jumătate sunt „pro” și altă jumătate sunt „contra” combinării alimentelor.
Atunci m-am adresat la manualele de nutriție generală, dar nu am găsit nicio remarcă la această temă, cu excepția faptului că orișice regim alimentar trebuie să asigure cele cinci grupuri de nutrienți – proteine, carbohidrați, grăsimi, microelemente, vitamine, precum și fibre vegetale și apă.
Concluzia? Că separarea sau combinarea anumitor alimente este la alegerea fiecărui om, în funcție de ce îl face să se simtă mai confortabil.
Ce e la modă?
Unele curente și diete propun de a separa proteinele (carnea, peștele, ouăle) de carbohidrați (pâinea, orezul, macaroanele) și de a mânca fructele aparte. Și asta pentru că carbohidrații se digeră mai rapid, proteinele - mai lent, iar fructele dulci - aproape instantaneu.
Iar știința ce spune?
Din punct de vedere științific, separarea produselor nu are mare sens. Organismul va digera toate produsele, în diferite segmente ale tractului digestiv, pe unele mai rapid, pe altele mai lent, dar asta e bine, pentru că și noi ne simțim sătui mai mult timp.
Unele substanțe nu se digeră deloc, precum este tărâța din făina integrală sau din cea de porumb, dar și asta are un scop – aceste fibre se elimină rapid și iau cu ele și o parte din toxinele acumulate în urma digerării.
Și lumea ce spune?
Unii oameni care urmează regimul de produse separate jură că se simt perfect. Nici nu e de mirare. Acești oameni omit produsele nesănătoase, rafinate, carbogazoase, alcoolul, se alimentează sănătos și echilibrat, iar faptul că mănâncă la o masă doar carne dietetică cu legume, iar la altă masă - orez integral cu legume, nici nu are cum să le facă rău.
Și totuși...
Până la urmă, rămâne la discreția fiecăruia să decidă care produse îi fac cel mai bine sau îi creează disconfort. De exemplu, eu nu pot să mănânc seara cașcaval, pentru că îmi aduce coșmaruri noaptea. Posibil că proteinele și grăsimile din cașcaval (cea mai grasă mâncare din viața mea în prezent) sunt digerate prea lent, în timpul somnului, fapt ce-mi provoacă o stare de rău.
Ascultați-vă organismul
Mâncați atât cât e suficient ca să fiți sătui și dați la o parte ceea ce vă creează disconfort. Nu uitați să beți apă. Evitați produsele înalt procesate, îndulcite și prea sărate. Consumați cât mai multe legume și fructe. Atunci, combinarea și separarea produselor vor avea efectul dorit.
Reprezentanții platformei „TokTok”, dispuși să colaboreze cu autoritățile R. Moldova pentru a preveni manipularea alegătorilor în contextul scrutinului parlamentar
PREMIERĂ // R. Moldova a cumpărat energie electrică de pe Bursa Română de Mărfuri: „Piața românească este cuplată cu cea europeană, iar prețurile tranzacționate sunt aliniate, garantând transparența și corectitudinea procesului de achiziție”
Cât de bine îi merge Moscovei se vede noaptea, din satelit: „Este foarte clar că economia Rusiei cu siguranță nu este atât de puternică pe cât vrea Putin să credem”