Sfatul nutriționistului // Două lingurițe de zahăr la cafea
Gândiți pozitiv, la ceea ce e bine de mâncat, și nu la ceea ce e rău de mâncat.
În ediția precedentă am scris despre vata zaharată și cât de mult o detest eu, ca mamă, dar și ca nutriționist.
Azi doresc să continui discuția despre zahăr, căci acesta este o parte importantă în gastronomie și ar fi incorect să-l înscriem în lista neagră fără nicio explicație.
În ultimii ani, istoriile și studiile despre efectele dăunătoare ale zahărului asupra sănătății au inundat presa. Promotorii anti-zahăr critică nu doar zahărul, dulciurile și băuturile carbogazoase, dar și fructele, mai ales cele cu un conținut înalt de fructoză, de exemplu, bananele.
Și totuși, tot mai mulți nutriționiști sunt de acord că un pic de zahăr nu poate aduce pagube.
Pericolul în urma consumului de zahăr îi privește pe cei care se țin mai mult pe băuturi carbogazoase, produse înalt procesate și dulciuri. Cei care în general țin o dietă sănătoasă, își pot permite un bol de cereale îndulcite sau un desert în weekend.
Cantitățile mici de zahăr nu sunt periculoase. Ar fi imposibil să-l eliminăm complet din alimentație. Zahăr se conține în multe legume, fructe, iar organismul nostru nu face deosebire de unde vine zahărul în sânge – din pâine, din suc sau din ketchup.
Dar, fără îndoială, excesul de zahăr e periculos. Înainte de toate, pentru dinți și pentru greutatea corpului. Organizația Mondială a Sănătății recomandă o normă zilnică de cinci lingurițe, inclusiv zahărul ce se conține în produsele gata pregătite (prăjituri, ketchup, conserve, sucuri).
Dacă doriți să reduceți cantitatea de zahăr consumată, în primul rând, veți limita produsele gata pregătite, iaurturi, sucuri și băuturile carbogazoase, al căror zahăr „ascuns” este greu de calculat.
În general, este mai important să încercați să mâncați sănătos, pregătind bucate din produse crude, decât să încercați să calculați și să reduceți zahărul din produsele procesate.
Alt sfat de a reduce zahărul este de a-l înlocui cu îndulcitori naturali.
-Mierea este mai puțin rafinată decât zahărul și are și beneficii medicinale. Consumați iaurt natural cu o linguriță de miere, dar nu uitați că mierea conține mai multe calorii decât zahărul.
-Ștevia se extrage dintr-o plantă ale cărei frunze conțin substanțe mult mai dulci decât zahărul, deci se consumă mai puțin.
-Siropul de agava este mai dulce decât zahărul, de aceea se consumă în cantități mai mici.
-Xilitolul este derivat din plante fibroase „xylitol” și este de asemenea produs și de către organismul uman. Este tot atât de dulce ca și zahărul, însă conține mai puține calorii.
Alte sfaturi practice de a reduce cantitatea de zahăr din alimentație:
-Scorțișoara este un condiment aromat care scade dorința de zahăr. Încercați să adăugați un pic de scorțișoară în cafeaua de dimineață, în loc de zahăr.
-Consumați fructele preferate împreună cu produse proteice, de exemplu, măr cu cașcaval. Sațietatea produsă va scădea pofta de prea multe fructe.
-Dacă mâncați insuficient, de exemplu, o salată mică la prânz, veți avea mai mare poftă de dulciuri, decât dacă veți servi un prânz complet.
-Beți vin roșu în loc de vin alb, care are un conținut mai înalt de fructoză.
Limitați la maximum produsele înalt procesate.
Gustul adevărat al cafelei se descoperă fără zahăr
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani