Sfatul nutriționistului // Cinci fructe și legume pe zi?
Un consum exagerat de suc, zilnic, nu conduce la un aport sporit de nutrienți.
În ultimul timp, am auzit la mai multe canale TV și radio îndemnarea către populație: „Pentru o viață sănătoasă, consumați cinci fructe și legume în fiecare zi”. Urmăresc comportamentul celor de alături – părinți în vârstă, părinți mai tineri, adolescenți, bătrâni, bolnavi – și observ o absență totală a unei reacții. O acceptare tacită, de felul: „Sunt un prost, căci nu înțeleg ce înseamnă asta; probabil, toți din jurul meu înțeleg, numai eu – nu”. După care urmează o deconectare imediată de la acest mesaj, cu atenția la următorul spot – mai simplu, mai clar, mai real.
Astăzi vom învăța împreună ce înseamnă această frază miraculoasă - „cinci fructe și legume”. De unde vine ea? De ce anume cinci? Și nu patru sau șase? Cinci prăsade? Cinci căpșune? Cinci gutui? Cinci cartofi? Cruzi? Copți? Prăjiți? Suc? Compot? Ceai de fructe?
Originea
Expresia „cinci fructe și legume pe zi” sau „cinci pe zi” este o denumire generală a campaniilor de promovare în masă a alimentației mai sănătoase în diferite țări – Canada, Australia, SUA, Marea Britanie, Franța, Austria. Fiecare din aceste țări a lansat asemenea campanii de prin anii ’90, dar le-a însoțit cu studii extensive, programe de explicare și comunicare în mase, alternarea regimurilor alimentare în școli și spitale, rețete.
Semnificația
De fapt, cinci fructe și legume pe zi înseamnă, mai corect, cinci porții de fructe și legume pe zi. Iar porția este definită pentru fiecare produs, în funcție de dimensiunile sale, calitățile nutritive și forma în care se consumă - fie că sunt proaspete, pregătite, congelate sau stoarse.
Există surse care indică exact ce înseamnă o porție de diferite produse, ca să ajute consumatorul, părintele, educatorul să înțeleagă mai bine această filosofie și s-o aplice sau să o explice și altora.
Ce, cât, cum
Mai jos vom enumera cele mai frecvente fructe și legume consumate în acest anotimp în R. Moldova, nu înainte însă de a explica un lucru - cartoful nu intră în această categorisire, precum nu intră nici ketchupul (deși e pregătit din tomate).
Încă un moment important – fasolea, bobul, năutul și lintea fac parte din această listă de „cinci pe zi”, deoarece ele conțin o cantitate impunătoare de fibre vegetale. Însă cantitatea mai mare de trei linguri pe zi nu mai contează, deoarece trei linguri sau cinci linguri de fasole echivalează cu o singură porție.
Lista porțiilor zilnice de fructe, legume și boboase, în combinație preferată
Roșii conservate în suc – două medii
Pastă de roșii – o lingură
Bostan copt – trei linguri
Porumb zaharat conservat – trei linguri
Varză tocată (crudă sau preparată termic) – două mâini
Morcov – trei linguri
Varză chinezească – tăiată în cinci părți
Praz – 10 cm lungime
Ciuperci – 14 medii
Ceapă – una medie (crudă sau preparată termic)
Ceapă verde – opt fire
Sfeclă roșie – una medie
Fasole, bob, năut, linte (fierte) – trei linguri
Mere – unul mediu
Banane – una mică
Portocale – una medie
Prăsade – una medie
Struguri – o mână plină
Caise conservate – trei
Vișine conservate – 11
Piersici conservate – două
Suc stors, fără zahăr – 150 ml
Aceste produse pot fi servite atât separat, cât și în diferite combinații, în componența altor bucate, crude, congelate sau pregătite.
Recomandarea generală este de a consuma pe zi un minimum de 400 de grame de fructe și legume în combinația dorită, dar nu mai mult de două porții de fructe, care conțin mult zahăr.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania