Sfatul nutriționistului // Ceaiuri pentru sănătate
(încheiere)
Tratamentul cu plante medicinale trebuie aplicat cu acordul medicului specialist.
În edițiile trecute am scris despre modurile de pregătire a ceaiurilor din plante medicinale și care plante sunt cele mai populare și mai accesibile pentru ceaiuri aromate.
Astăzi mă voi opri pe scurt la efectul terapeutic al unor plante. Nu înainte însă de a repeta că, în cazuri de maladii clinice, medicul trebuie să fie la curent cu tratamentul cu plante pe care doriți să-l aplicați, pentru a evita efectele negative.
Mărarul
Atât florile, cât și semințele, și frunzele de mărar sunt folosite în ceaiuri. Semințele sunt mai ales recomandate în combaterea colicilor sau a indigestiei. Ceaiul de mărar se mai folosește în cazuri de crampe la stomac, insomnie și sughiț. Semințele de mărar sunt recomandate în ceaiuri și în cazul durerilor de cap și de urechi.
Levănțica
Florile de levănțică sunt folosite de secole la rând în multe feluri, datorită uleiului produs din flori. În cazuri de accidente minore (lovituri, arsuri ușoare, mușcături de insecte), uleiul de levănțică se aplică pe rană. Uleiul are un efect de relaxare și se folosește la masaj, în cazuri de stres, tensiune arterială ridicată, insomnie. Și durerile de cap pot fi reduse prin aplicarea a câtorva picături de ulei, amestecat cu ulei vegetal, la tâmple.
Melisa
Plantele de melisă au un efect antidepresant și sedativ datorită uleiurilor pe care le conțin. Ceaiurile de melisă sunt recomandate în cazuri de depresie, insomnie, nevralgii și dureri de cap. Lichidul are un efect tonic asupra circulației sanguine, micșorează tensiunea arterială și se recomandă și în cazurile de gripă. De asemenea, infuzia de melisă acționează ca un tonic digestiv și relaxează stomacul.
Minta rece
Ca și melisa, minta conține uleiuri eterice, mai ales mentol, care are proprietăți antibacteriene și antiparazitare. Ceaiul de mintă rece se recomandă după o masă copioasă, datorită efectului său digestiv. În caz de dureri de cap, se recomandă câteva căni de ceai de mintă pe zi.
Pentru curățarea cavității bucale se fac infuzii din mintă cu apă fierbinte, se lasă să se răcească, apoi se clătește gura de fiecare dată după luarea mesei.
Cimbrișorul
Componentele plantei de cimbrișor au proprietăți antibacteriene. Infuziile se folosesc la curățirea rănilor, arsurilor și în caz de dureri de dinți. Se mai amestecă cimbrișorul cu suc de lămâie, frunze de salvie și un pic de vodcă și se folosește la gargare în caz de dureri de gât.
Valeriana
Rădăcina de valeriană este un calmant excelent. Din două lingurițe de rădăcină uscată la o cană de apă clocotindă se face o infuzie, care se bea câte puțin în cazuri de stres și tensiune. La fel, infuzia poate fi folosită și contra insomniei, migrenelor și a durerilor reumatice.
Floarea de tei
Secole la rând, ceaiul din flori de tei se folosește în cazuri de febră. Florile de tei se recomandă de asemenea și persoanelor care suferă de tensiune arterială ridicată. Se bea câte o cană de ceai, de două ori pe zi, timp de șase săptămâni. Pentru un efect mai bun, floarea de tei se amestecă cu frunze de păducel și coada-șoricelului.
Contra neliniștii se amestecă flori de tei cu melisă, romaniță, valeriană și se fac infuzii din care se bea de trei ori pe zi.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania