Sfatul nutriționistului // Ceaiuri pentru sănătate
(continuare din ediția de la 5 februarie)
Folosiți ceaiurile de plante permanent, nu doar când suferiți de o maladie sau alta.
Săptămâna trecută am scris despre modul în care se pregătesc ceaiurile și infuziile de casă, fie că folosiți frunze, flori, rădăcini sau semințe.
Astăzi vreau să mă opresc la câteva plante care cresc în grădini și la modul lor de preparare.
Busuiocul (Ocimum basilicum)
Folosiți frunzele în infuzie sau adăugați-le la un ceai negru. Busuiocul se combină reușit și cu frunzele de salvie.
Romanița (Chamaemelum nobile)
Din florile de romaniță se obține un ceai plăcut, recomandat înainte de culcare.
Florile de soc (Sambucus nigra)
Proaspete sau uscate, florile de soc sunt bune pentru prepararea unui ceai fragrant și aromat.
Frunzele de păducel (Crataegus monogyna)
Se folosesc pentru ceaiuri frunzele atât proaspete, cât și uscate.
Isopul (Hyssopus officinalis)
Cel mai bine se potrivesc frunzele proaspete, cu coajă de portocală.
Melisa (Melissa oficinalis)
Un ceai clasic. Folosiți frunze proaspete și îndulciți ceaiul cu miere.
Levănțica (Lavandula intermedia „Vera”)
Se folosesc atât florile, cât și frunzele, în stare proaspătă sau uscată.
Florile de tei (Tilia cordata)
Din ele putem prepara unul dintre cele mai bune ceaiuri de plante. Putem folosi florile proaspete sau uscate.
Menta de toate soiurile (Mentha x)
Toate soiurile de mentă sunt bune pentru prepararea unor ceaiuri minunate. Ele sunt pe larg consumate în regiunea mediteraneeană. Se folosesc frunze proaspete sau uscate, iar ceaiul se servește cu felii subțiri de lămâie.
Frunzele de zmeur (Rubus idaeus)
Cel mai potrivite și aromate sunt frunzele proaspete, iar ceaiul se servește cu un pic de coajă rasă de portocală.
Trandafirul (Rosa species)
Un ceai clasic, foarte popular între tineri poate fi preparat din petalele proaspete sau uscate de trandafir. Atenție! A nu se folosi petale de trandafiri cumpărați, căci în majoritate sunt stropiți cu chimicale.
Salvia (Salvia officinalis)
Se folosesc frunze proaspete sau uscate. Ceaiul de salvie este mai ales popular în Turcia și Grecia.
Cimbrișorul (Thymus vulgaris)
Ceaiul de cimbrișor este un tonic digestiv excelent. Se folosesc frunzele proaspete sau uscate.
Ceai de mărar
Încercați să pregătiți un ceai neobișnuit din mentă cu mărar. Asemenea ceai este un ajutor eficient în bolile digestive.
Două lingurițe de mărar proaspăt sau uscat;
o linguriță de frunze de mentă uscată sau proaspătă;
o bucățică de rădăcină de ghimbir, rasă mărunt;
jumătate de lămâie feliată;
600 ml de apă fiartă.
Totul, în afară de lămâie, se pune într-un ibric. Se toarnă apă fierbinte și se lasă pentru 5 minute. Infuzia se servește apoi cu felii de lămâie.
Săptămâna viitoare ne vom opri mai în detaliu asupra unor calități nutritive și curative ale ceaiurilor de plante.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania