Sfatul nutriționistului // Ceaiuri pentru sănătate
Cele mai bune sunt ceaiurile din plante proaspete
De când am abandonat cafeaua, ceaiul negru și ceaiul verde, am început să savurez cu adevărat ceaiurile din plante de grădină.
Nu că ar fi ceva rău în cafea și ceai, dar pentru o persoană care suferă de tensiune arterială mai înaltă decât se cuvine, cafeina nu prea ajută.
Când beam cafea și ceai negru, mă limitam la ceșcuțe mici, să limitez și efectul cafeinei. Acum însă savurez băuturi fierbinți și aromate în căni mari, de aproape jumătate de litru, de 3-4-5 ori pe zi. Mă hidratează perfect și îmi permit să simt aroma și gustul fiecărei plante folosite, din plin.
Diversitatea și gama de combinații între frunze, fructe, flori, rădăcini și semințe de plante este cu adevărat nemărginită. Dar și aici sunt niște reguli pe care le-am aflat recent dintr-o carte specială și vreau să le împart cu cititorii noștri.
Proaspăt sau uscat?
Toate ceaiurile și infuziile de plante pot fi din plante proaspete sau uscate, dar în cazul plantelor uscate cantitatea folosită va fi în jumătate. Plantele proaspete au o aroma mai intensă.
Infuzie sau fiertură?
Frunzele și florile de plante pentru ceaiuri se folosesc mai mult în infuzii. Într-un ibric se pun plantele dorite, peste care se adaugă apă fierbinte (2-3 lingurițe de plante la 600 ml de apă). Se lasă infuzia pentru 3-5 minute, apoi se toarnă în cești sau pahare printr-o sită fină. Eu prefer ibricele de sticlă care indică și culoarea/tăria infuziei. Ele sunt mai ușor de curățat și arată estetic mai atractiv.
Din rădăcini, rizomi, coajă, semințe și pomușoare uscate de cele mai multe ori se pregătesc fierturi. Asta pentru a extrage substanțele curative din materialele mai lemnoase. Se măsoară cantitatea dorită și se pune într-un vas de sticlă, ceramică, lut sau emailat (niciodată să nu folosiți vase de aluminiu pentru fierturi!). Plantele se fărâmițează cât mai bine. Se toarnă apă peste ele și se pun la fiert. Amestecul va fierbe 10-15 minute, la foc mic, și posibil că va cere un adaos de apă, din cauza evaporării. Dacă plantele folosite conțin uleiuri esențiale, mai bine să ținem fiertura sub capac. Fiertura se strecoară apoi, ca și infuziile și se folosește imediat sau după indicațiile specifice.
Dacă rețeta preferată conține și părți frunzoase, și părți lemnoase din plante, pregătiți-le separat, apoi amestecați-le pentru a obține un beneficiu maxim.
Încercați să savurați ceaiurile fără îndulcitori, ca să simțiți gustul și aroma adevărată. Dacă aceasta nu e posibil, folosiți miere lichidă în loc de zahăr. Gustul amărui al unor fierturi poate fi redus, dacă adăugați o felie de lămâie.
Delectare sau tratament?
Ca nutriționist, mereu promovez mâncarea și băuturile sănătoase ca o metodă de prevenire a maladiilor, decât metode de tratament. Nu trebuie să fii neapărat bolnav ca să savurezi o infuzie aromată din plante.
Deși remediile din plante au fost folosite de veacuri, iar studiile științifice au demonstrat calitățile terapeutice ale multor plante, toate infuziile, fierturile, inhalațiile, compresele și băile din plante trebuie aplicate atent și cu înțelepciune.
În cazuri de maladii serioase și repetate, va trebui să consultați un specialist, iar remediile naturiste să le folosiți în combinare cu tratamentul prescris. De fiecare dată să informați medicul asupra remediilor naturiste pe care le folosiți.
De asemenea, nu folosiți același remediu pentru prea mult timp. Nici nu depășiți cantitățile recomandate. Dacă doriți să accentuați tratamentul prin plante, consultați un fitoterapeut calificat, pentru că diagnoza de sine stătătoare ar putea fi greșită, iar plantele întrebuințate ar avea un efect marginal.
În ediția următoare voi descrie mai multe plante obișnuite și efectele lor asupra unor sau altor organe și sisteme. Între timp, dacă aveți rețete de infuzii speciale, vă rog să ne scrieți pe adresa mea de e-mail
România a livrat în R. Moldova o cantitate-RECORD de gaze, aproape de capacitatea maximă a conductei Iași - Ungheni - Chișinău. Electricitatea din România a acoperit vineri 75% din consumul republicii noastre
Vicepremierul Mihai Popșoi, întrevedere la Kiev cu Volodimir Zelenski: ,,Ucraina apără valorile noastre comune și protejează R. Moldova de urgia Kremlinului”
Lovitură pentru Putin din partea lui Zelenski: Armata Ucrainei are un AVANTAJ neașteptat, cu 50% mai puternic decât Rusia