17:48:22 20.01.2025
Stiri

Sfatul nutriționistului // Carnea si cancerul – mit și adevăr

Reportaj 01.11.2015 12:10 Vizualizări4222 Autor: Tamara Șchiopu
Sfatul nutriționistului // Carnea si cancerul – mit și adevăr

Dacă nu vă puteți dezice de carne, folosiți carne de pasăre sau pește, după posibilități.

Săptămâna aceasta ne-a oferit încă o noutate-trăsnet. De data asta - raportul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) despre studiile recente referitoare la riscul de cancer în urma consumului produselor din carne.

De fapt, noutatea a apărut încă în 2011, în lumea academică, însă a trebuit să fie confirmată și la OMS pentru veridicitate deplină. Iar mass-media, care mai de care s-a grăbit să folosească titluri „tari” în legătură cu acest raport, și asta – pentru a atrage atenția publicului și a înscrie vizualizări. Se știe că noutățile rele se vând mai ușor decât cele bune. Or, noutatea despre o legătură directă între cancer și consumul de produse din carne nu pare să lase pe nimeni indiferent.

Nici pe cei care își iubesc sandviciul cu salam, nici pe cei care luptă pentru eliminarea cărnii din consum. Dar mai ales – pe cei care și-au făcut afaceri din procesarea și vânzarea produselor din carne.

Eu vreau să explic această noutate într-un mod simplu și clar pentru toată lumea. Deși eu personal nu mai consum carne de vreo 15 ani și promovez consumul redus, totuși nu-mi plac noutățile pe jumătate clare sau eronate.

Despre ce fel de carne se discută?

Despre carnea roșie (vită, vițel, porc, oaie, miel, cal și capră, inclusiv din vânat) și despre produsele procesate care conțin asemenea carne.

Care produse din carne se consideră procesate?

Produsele care au fost transformate prin sărat, afumare, fermentare, marinat sau alte procese care aprofundează aroma sau conservă produsul final, de exemplu, crenvurștii, salamurile, pastrămurile, jambonul, baconul. La fel, conservele și sosurile din carne roșie.

Care sunt cele mai sănătoase metode de preparare a cărnii roșii?

Pregătirea cărnii la temperaturi înalte sau în contact direct cu suprafețe fierbinți conduce la eliminarea unor substanțe cancerigene. Studiul științific în cauză însă nu a ajuns la o concluzie clară, dacă anumite metode de preparare (fierbere, înăbușire, grătar) măresc sau micșorează riscul de cancer.

Carnea roșie a fost clasificată în Grupa 2A ca fiind „probabil cancerigenă pentru oameni”. Ce înseamnă asta?

Studii epidemiologice au demonstrat, în măsură limitată, o legătură pozitivă între consumul de carne roșie naturală și cancerul colorectal. „Limitat”, deoarece alți factori, precum fumatul, obezitatea, stilul de viață ar putea de asemenea avea un rol oarecare în apariția cancerului.

Produsele procesate din carne au fost clasificate în Grupa 1, ca fiind cancerigene. Ce înseamnă asta?

În această grupă intră substanțele și produsele susținute prin evidență suficientă ca fiind cancerigene pentru oameni. Alți agenți incluși în această grupă sunt țigările, alcoolul, aerul poluat.

Deci, consumul de produse procesate din carne roșie este tot atât de periculos ca și fumatul și inhalarea de poluanți?

Nu neapărat. Studiul în cauză a acumulat evidență dintre cauză și efect, dar nu și despre nivelul de risc. Produsele procesate din carne roșie au nimerit în aceeași grupă cu tutunul, deoarece și într-un caz, și în altul s-a demonstrat o legătură directă între consum și cancer, dar asta nu înseamnă că ele sunt la fel de nocive.

Despre ce feluri de cancer se discută?

Consumul de carne roșie se consideră o cauză probabilă de cancer colorectal, pancreatic și de prostată. Consumul de produse procesate care conțin carne roșie se consideră o cauză de cancer colorectal și, se presupune - cancerul de stomac.

Câte cazuri de deces legate de consumul de carne roșie se numără pe an?

Datele recente indică un număr de 34 de mii de decese legate de consumul de produse procesate care conțin carne roșie. Dacă legătura între consumul de carne roșie naturală și cancer ar fi completamente demonstrată, atunci această cifră s-ar ridica la 50 000 pe an.

Pentru comparație, în lume se înregistrează anual circa un milion de decese din cauza fumatului, 600 000 din cauza consumului de alcool și 200 000 din cauza atmosferei poluate.

Cum putem cuantifica riscul consumului de carne roșie și al produselor procesate din aceasta?

Cu cât mai multă carne roșie consumi, cu atât e mai mare riscul. Analiza a 10 studii a indicat că 50 de grame de carne roșie procesată (salam, crenvurști etc.) consumată zilnic sporește riscul de a dezvolta cancer colorectal cu 18%.

În cazul cărnii roșii naturale, dacă evidența ar fi demonstrată completamente, ar însemna că consumul a 100 de grame de carne roșie naturală pe zi ar spori riscul de cancer cu 17%.

Este acest risc mai înalt la copii, bătrâni, femei sau bărbați?

Informația disponibilă nu a oferit niciun răspuns la asemenea întrebare. Nu se cunoaște.

Ce facem? Nu mai consumăm carne roșie?

Carnea roșie este un element tradițional în multe bucătării și regiuni. Recomandările diferitelor țări se referă mai mult la cantitățile consumate, decât la eliminarea produsului. De notat, consumul excesiv de carne roșie este de asemenea și o cauză demonstrată de diabet, boli cardiovasculare și alte probleme de sănătate.

Ce ar trebui să facă Guvernul în baza acestor studii și rezultatelor lor?

Rapoartele OMS sunt de obicei folosite în elaborarea de politici naționale și internaționale, în ghiduri și recomandări pentru diminuarea riscului de cancer. Ministerul Sănătății ar putea folosi această informație pentru elaborarea normelor de nutriție în spitale, școli și grădinițe (unde crenvurștii și cârnăciorii nu lipsesc), a normelor recomandate pentru consumul zilnic, precum și a normelor de informație pe etichetele produselor din carne roșie.

Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md