06:38:09 23.11.2024
Stiri

Sfatul nutriționistului Tamara Șchiopu// Călătorii gastronomice: Toscana

Reportaj 15.11.2015 12:20 Vizualizări2504 Autor: Tamara Șchiopu
Sfatul nutriționistului Tamara Șchiopu// Călătorii gastronomice: Toscana sursa: google.ro


Pentru o calitate superioară, căutați ulei de măsline extravirgin, presat la rece

Mai țin minte, când am mers prima dată la mare, aveam 10 ani, și primul lucru pe care l-am făcut a fost să bag degetul în apă, apoi în gură, să mă conving că apa de mare într-adevăr e sărată…

Au trecut 40 de ani, și primul lucru pe care l-am făcut într-o livadă de măsline în Toscana a fost să gust o măslină, să mă conving că este într-adevăr amară și imposibil de a o mânca, așa cum citisem în cărțile mele. Măslina din care fermierii din Toscana presează cel mai bun, cel mai delicat și cel mai întrebat ulei din lume – uleiul de măsline de Toscana.

Mai sunt câteva locuri în lumea asta, locuri gastronomice, unde îmi doresc cu tot dinadinsul să ajung, și unul din ele a fost mereu locul unde se cultivă măslinele și unde se presează uleiul. Gazda mea, Lilia Musteață, de fapt, prietena mea din copilărie, a devenit și ea pasionată de măsline și nemaipomenit de mândră și grijulie față de fiecare măslină din livada familiei soțului ei, Roberto Chechi, a cărei parte a devenit de mai mulți ani.

Familia Chechi cultivă măslini pe o suprafață mică, de 20 de hectare, în jur de 200 de pomi, pe care capul familiei, Rino Chechi, i-a moștenit de la părinți și spune că erau aici încă de la străbunicul său. O familie în a cincea generație are grijă de acest pământ care, la rândul său, are grijă de ei, oferindu-le tot ce e necesar la gospodărie – vin, ulei, câteva păsări, legume, grâu, fructe, vânat. Douăzeci de hectare sunt suficiente pentru cele trei generații prezente și familiile lor - Rino cu Lora, octogenari, feciorii Roberto și Luciano cu soțiile lor și fiecare încă cu câte doi feciori între 20 și 30 de ani. Toți se adună când vine vremea de cules măslinele sau de cules strugurii, sau de curățat via și livada. Toți au servicii și pasiuni, dar toți știu că ferma îi va hrăni anul întreg, mai ales dacă au noroc de un an bun.

Ce m-a surprins și fascinat cel mai mult în această regiune renumită în toată lumea, a fost simplețea modului de viață a omului de la țară: ouă de casă, conserve, vin, pâine și paste de casă, fructe din grădină, ceapă și usturoi, cartofi și pește prins de băieți în vacanța de vară, carne de vânat.

Duminică, când au încheiat culesul măslinilor, o lucrare intensă care durează câteva săptămâni, toți bucuroși că a fost un an bun, iar timpul de noiembrie a ținut cu ei, mama Lora, împreună cu nurorile au pregătit o masă mare, ca să sărbătorească sfârșitul sezonului de cules. Noi am avut onoarea să fim invitați la această masă, pe cât de bogată, pe atât de simplă și perfectă.

Mai întâi s-au servit faimoasele bruschetta, pregătite doar cu ulei proaspăt, usturoi, sare și piper sau cu roșii tăiate cubulețe. Bruschetta aici se servește înaintea pastelor de casă, de asta se numesc „antipasti”. După bruschetta, au urmat, obligatoriu, tăiețeii de casă - tagliatelle - serviți cu roșii proaspete tăiate cubulețe și condimentate în ulei de casă, sare și piper.

Totul a fost pregătit de casă, în timp ce bărbații s-au ocupat de grătar – un rug afară din surcele de măslin, pe care s-au copt cartofii și ceapa învelite în folii și bucățile de costiță.

La desert, Lora cu Cintia ne-au prezentat un desert tradițional din lapte scopt, cu zahăr și ou, un fel de „lapte de pasăre” de casă, și masa a fost încununată de vestita cafeluță espresso.

Vinul de casă nu a lipsit, iar după cafea și după două ore de prânzit, Rino a scos din dulapul său o sticlă de Grappa - țuica italiană pe care o servești la sfârșit, ca semn că masa s-a încheiat și e timpul de a digera bucatele consumate.

Săptămâna care a trecut a însemnat și lansarea unei campanii internaționale, „We Feed The World” („Noi hrănim lumea”) – campanie care vine să afirme și să ne amintească adevărul că nu conglomeratele gigantice și nu fermele industriale hrănesc lumea, ci noi – fermierii mărunți, cei ecologici, cei care cultivă suprafețe mici de pământ, hrănindu-se pe sine și comercializând surplusul.

Iar familia Chechi este un exemplu perfect al campaniei „Noi hrănim lumea”.


Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md