Sfatul nutriționistului Tamara Şchiopu // BOSTANIADA 2014 - bucurii și tristeți
Nu oferiți copiilor zahăr. Dați-le fructe proaspete și suc natural.
A trecut și „Bostaniada 2014”. Cei 8 000 de vizitatori au avut ocazia să se delecteze din cele mai gustoase plăcinte cu bostan, sarmale de casă, fripturi, frigărui, vin și must proaspăt.
Mâncarea la „Bostaniadă” a fost și va fi mereu pe primul loc, pentru că festivalul este unul etno-gastronomic și deci promovează mâncarea tradițională, de casă, de sezon și sănătoasă.
E simplu de setat astfel de principii și de a le promova în mass-media, dar e mult mai dificil să le aplici în practică.
Pe lângă ghereta de cartofi pai prăjiți în ulei de calitate dubioasă, cea mai mare bătaie de cap pentru organizatori a fost excluderea vatei zaharate din vânzare și consum la festival.
Deși în Regulamentul Festivalului scrie clar: „Comercializarea Vatei Zaharate este interzisă” și fiecare comerciant înregistrat semnează acest „contract” cu organizatorii, știind foarte bine că cei care în 2013 nu s-au supus regulilor au fost eliminați din festivalul 2014, totuși, cei cu aparate de pop-corn (permis la eveniment) mai țin sub masă și cratițele hidoase și murdare pentru producerea vatei zaharate.
Și imediat cum dispar organizatorii din vizor, precum și poliția, ei scot aceste aparate, pornesc pedala, și poftim, la festival încep să apară copii cu nouri de zahăr, părinții lor fiind complet ignoranți la articolul pagube și daune pentru sănătatea copilului.
Cazuri din astea au fost peste zece la „Bostaniadă”. Eu, în loc să mă bucur un pic de frumusețea festivalului, umblam cu poliția după ei, în afara perimetrului evenimentului, și încercam să-i fugărim. Cu amenințări, cu certuri, cu binișorul – cum puteam doar să nu-i mai vedem prin preajmă.
Ce-i cu vata zaharată? - mă întrebau unii. De ce nu permiteți comercializarea ei la festival? Uite că eu, ca mamă, dar și ca nutriționist, urăsc vata zaharată la modul absolut! Zahărul este numit și „moartea albă”, însă puțini se întreabă de semnificația acestei expresii. Or, vata zaharată nu este altceva decât zahăr pur, ale cărui molecule au fost transformate în „fire”, care apar ca un nouraș.
O porție de vată zaharată conține peste 10 grame de zahăr, iar norma zilnică pentru un copil nu depășește 10 grame. Asta cu tot cu zahărul din fructe, pâine, deserturi și alte surse alimentare pe care părinții încearcă cu toată sârguința să le ofere.
Din punct de vedere nutritiv, zahărul nu prezintă nicio valoare. Zero. Nu conține niciun element nutritiv, ci doar calorii goale. Deci, odată cu consumul acestei cantități de zahăr, caloriile obținute se transformă în glucoză pură în sângele copilului, al cărei nivel crește brusc și copilul este aruncat într-o furtună de energie, care-l face să urle, să țipe, să se dea de-a dura, să muște și să râdă aiurea. Părinții care observă asemenea comportament la copii, fie el și de durată scurtă, ar trebui să se întrebe: „Ce a mâncat copilul meu cu 10-15 minute în urmă?”. Cu siguranță i s-a oferit vată zaharată, bomboane, tort, cola etc., etc.
Mai mult, zahărul se lipește de emailul dinților la copii și îl distruge, provocând putrezirea dinților. Eu, personal, dacă ar fi în puterea mea, aș scoate acest produs în afara legii, precum sunt scoase drogurile.
Înainte de a decide dacă va mai fi o „Bostaniadă”, trebuie să mă gândesc cum să elimin vata zaharată de la eveniment. Cum să-i fac pe comercianți să respecte regulile? Cum să-i pedepsesc pe cei care le ignoră în mod obraznic?
Și răspunsul poate fi unul. Doar când părinții vor înțelege daunele pe care le provoacă acest produs și nu îl vor mai cumpăra, doar atunci va dispărea și oferta de „moarte albă”.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"