Sfatul nutriționistului // Alimentația sănătoasă pe timp de post – vitaminele
Pentru un aport echilibrat de vitamine, consumați cinci porții de fructe și legume pe zi
Aportul de vitamine pe timp de post nu ar trebui să fie o problemă, deoarece majoritatea oricum se găsesc în plante. Dar, anume în această perioadă a anului, când legume și fructe proaspete, autohtone, sunt puține, mulți simt anumite simptome, care ar putea fi cauzate de avitaminoze.
Este perioada când mulți dintre noi intrăm prin farmacii și alegem borcănașe cu suplimente de vitamine și minerale: pentru noi, pentru copii, pentru părinți și bunici mai fragili. Dar știm noi oare ce și când să consumăm, ca să nu ducem lipsă de vitamine?
Cantitatea necesară de vitamine poate fi obținută nu doar din legume și fructe proaspete, dar și din multe alte produse alimentare.
Vitamina A – esențială pentru dezvoltare, pentru o piele și un păr sănătos. Se conține în bostan, portocale, caise uscate, spanac și restul frunzoaselor verzi.
Vitaminele din grupul B (B1, 2, 3, 6, 12, acidul folic) – necesare pentru digestie, imunitate, dezvoltare embrionară și restabilirea țesuturilor vătămate. Se conțin în aproape toate produsele alimentare, mai ales în cartofi, fructe uscate, nuci, fasole, făină integrală (nerafinată), suc de roșii, semințe de floarea-soarelui, mazăre congelată, lapte de soia, ciuperci.
Vitamina C – cel mai important antioxidant. Se conține atât în sucul de roșii, legume și fructe congelate, cât și în cartofi și mazăre. Iar fructele „de iarnă”, precum portocalele, vă vor suplimenta cu succes această vitamină.
Vitamina D – esențială pentru sănătatea oaselor și a dinților, poate fi obținută ușor de la razele solare. Chiar și pe timp înnourat, 20 de minute la aer liber vă vor oferi 90% din porția necesară zilnic de vitamina D.
Vitamina E – necesară pentru sănătatea inimii, a sângelui și a vaselor sangvine. Se conține în uleiuri vegetale, nuci, semințe de floarea-soarelui, precum și în produse nerafinate (făină integrală, orez brun, făină de porumb etc.).
Vitamina K – importantă pentru sânge, poate fi obținută din varză sau legume congelate.
Toate aceste produse sunt accesibile și relativ ieftine, iar consumul variat și echilibrat vă asigură cu surse bogate de vitamine până la sosirea sezonului de fructe și legume locale și proaspete.
Unele vitamine trebuie consumate zilnic. Dar majoritatea vitaminelor și mineralelor pot fi acumulate și păstrate în organism până la momentul necesității. Vitaminele A, D, E, K sunt solubile în grăsimi și au nevoie de acestea ca să se absoarbă în organism. Consumul suplimentar al acestor vitamine duce la stocarea lor în organism. Dar acumulările excesive de vitamine în organism pot avea efect toxic. Folosirea suplimentelor cu astfel de vitamine se recomandă doar la sfatul medicului, pentru a evita surplusurile toxice.
Vitaminele B și C sunt solubile în apă și deci, odată pătrunse în sânge, ele vor circula spre organele unde sunt necesare, iar surplusul va fi eliminat prin urină. Aceste vitamine trebuie consumate zilnic, preferabil din mâncare.
Pentru a păstra cât mai multe vitamine și antioxidanți, mâncați cât mai multe crudități și folosiți metode potrivite de preparare a legumelor și fructelor: călirea rapidă în ulei fierbinte timp de 2-3 minute, prepararea la aburi sau în cantități mici de apă, prepararea lentă sub temperatura de fierbere. La fierbere, aceste vitamine vor trece în lichidul din cratiță și dacă aruncați acest lichid (de exemplu, la piureuri), veți arunca și vitaminele. În acest sens, supele sunt mai benefice și mai bogate în nutrienți.
Notă: Informația din acest articol nu este menită să substituie sfatul medicului. Orice persoană care suferă de anumite probleme de sănătate sau care observă simptome îngrijorătoare trebuie să consulte un doctor calificat.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania