Sfatul nutriționistului // Alimentația sănătoasă pe timp de post – proteinele
Pentru un aport complet de proteine, produsele care le conțin trebuie combinate într-o anumită ordine
Cea mai mare schimbare în alimentație pe timp de post sau în veganism este modificarea surselor de proteine. De obicei, lumea le obține din produse de origine animală, iar în post aceste produse trebuie înlocuite cu alte surse.
Explicații complete despre sursele de proteine vegetale și alți nutrienți necesari în alimentația de post vor fi prezentate la Tribuna Sănătății în cadrul Târgului de Post VEGAN SHOW, pe 27 martie 2016, la „Moldexpo”, pavilionul 3. Urmăriți programul complet al evenimentului pe www.VeganShow.md.
Ce sunt proteinele?
Proteinele sunt ca și cărămizile organismului uman. Din ele sunt create toate organele, mușchii, oasele, creierul, sângele, pielea, țesuturile. Diferite organe conțin mai multe sau mai puține proteine, mușchii fiind cei mai însemnați. Întreg organismul este alcătuit din aproximativ 20% de proteine.
Atunci când organismul crește, de exemplu la copii, proteinele au funcția de a dezvolta organele, de asta ele sunt foarte importante.
Atunci când organismul este deja dezvoltat, proteinele au funcția de menținere a acestor organe.
La rândul lor, proteinele sunt alcătuite din 20 de aminoacizi, fiecare din ei fiind diferit de restul. Iar milioanele de combinații între acești aminoacizi creează trilioanele de proteine în organism, fiecare cu funcția sa.
Cu ce se ocupă proteinele?
Organismul uman este alcătuit din 10 trilioane de celule, fiecare cu funcția sa. Fiecare celulă conține mii de proteine. Acestea asigură funcționarea celulelor și deci a întregului organism. Ele sunt ca niște motorașe importante - pentru transmiterea semnalelor nervoase, pentru circulația sângelui, pentru respirație, pentru vedere și pentru restul funcțiilor corpului uman.
Proteinele de asemenea oferă energie în activitatea noastră. Fiecare gram de proteină conține 4 kilocalorii. La scindarea acestora, organismul va folosi energia eliberată pentru activitate fizică și activitatea organelor.
Fiecare proteină are funcția sa, de exemplu hemoglobina este responsabilă pentru transportarea oxigenului. Colagenul susține țesuturile de legătură între organe. Cheratina întărește părul. Rodopsina susține vederea ochilor.
Câte proteine trebuie să consumăm zilnic?
Nu există un acord comun în lume asupra necesităților zilnice de proteine. Nutriționiștii, producătorii, autoritățile – toți par să aibă recomandări diferite.
În general, aportul zilnic de proteine depinde de vârstă, gen, greutatea corpului, activitatea fizică, masa musculară, starea generală a sănătății.
Orientativ, un copil mic are nevoie de 13 grame de proteine pe zi. Copiii între 4 și 13 ani – 19-34 de grame. Adolescenții - 46-52 de grame. Femeile – 46 de grame. Bărbații – 52 de grame de proteine.
Surse de proteine în perioada de post:
Fiecare din aceste categorii conține proteine în diferite proporții, iar un consum divers ne va asigura un aport complet și sănătos.
Conținutul proteic al produselor vegetale, la 100 de grame: Semințe de floarea-soarelui – 21 de grame
Miez de nucă – 15 grame
Fasole – 7 grame
Năut – 9 grame
Soia – 29 de grame
Porumb – 10 grame
Sorg – 22 de grame
Grâu – 14 grame
Ovăz – 13 grame
Orez integral – 3 grame
Topinambur – 2 grame
Cartofi – 2 grame
Ciuperci – 3 grame
Mere – 0 grame
Banane – 1 gram
Vlăstari și semințe încolțite – 13,5 grame
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"