Sfatul nutriționistului // Alimentația sănătoasă pe timp de post – fibrele vegetale
În post combinați produsele ca să obțineți toate grupele de nutrienți necesari.
Și iar vine Postul Mare. În acești trei ani ai rubricii mele, „Rețete și Povețe”, am scris despre mai multe aspecte ale mâncării de post. De această dată vreau să mă opresc la fiecare grupă de nutrienți, care este rolul lor și cum îi obținem pe timp de post.
În ultimul an, mâncarea sănătoasă a ajuns pe primul loc în temele de discuții gastronomice, inclusiv despre grăsimile folositoare, carbohidrații cu indice glicemic mic și proteinele vegetale.
Fibrele vegetale însă au cam rămas în umbră și azi voi scrie despre ele și despre cantitățile necesare pentru un organism sănătos.
Fibrele vegetale sunt părticelele din alimentele noastre care nu se absorb în organism, dar care sunt foarte importante pentru digestie. De exemplu, tărâțele de grâu și de porumb, sâmburii de măr, semințele de kiwi etc.
Un studiu recent de la Universitatea de Stat din Georgia (SUA) a constatat că fibrele solubile sunt cheia succesului în prevenirea îngrășării.
Și acesta este doar unul din beneficii. Un aport potrivit de fibre vegetale pe zi (norma fiind de 30 de grame) reduce riscul îmbolnăvirii de diabet, colesterol mărit, hipertensiune și cancer colorectal.
Fibrele vegetale mai au și funcția de a elimina din organism toxinele nocive, care de altfel ar putea conduce la tot felul de boli.
Fibrele vegetale de asemenea joacă un rol mare în menținerea senzației de sațietate și reducerea poftei de mâncare.
Ce sunt fibrele vegetale?
Există două tipuri de fibre vegetale – solubile și insolubile. Fiecare cu lista sa de beneficii. Nici una, nici alta nu pot fi digerate de către enzimele din intestine. Fibrele solubile însă absorb apa și se transformă într-un gel, pe când fibrele insolubile ajută hrana să se miște mai repede prin intestine.
Fibrele solubile se găsesc în fulgii de ovăz, mazăre, fasole, portocale, tărâțe, mere, morcov, orz și linte. Ele anexează la sine și particulele de colesterol și le înlătură din organism.
Fibrele insolubile se găsesc în făina integrală (pâine, paste), făina de porumb, orezul integral, în verdețuri, semințe de chia, zămos, smochine.
Inulina
Un capitol aparte la tema fibre vegetale îl merită inulina – fibre vegetale solubile, care se găsesc în ceapă, usturoi, praz și topinambur (sau gulii de pământ).
Inulina, pe lângă faptul că este fibră vegetală, mai are și rolul de prebiotic, adică servește drept hrană pentru bacteriile folositoare care se află în intestine. Prin aceasta, inulina menține o floră sănătoasă în organism care, la rândul său, menține digestia și imunitatea.
În Postul Mare străduiți-vă să consumați mai multe fasole, mazăre, linte, cereale integrale, nuci și semințe, ceapă, usturoi, praz și topinambur. După cum vedeți, sănătatea se ține pe produsele vegetale, de asta o perioadă de abținere de la carne și lactate nu ar trebui să pară plicticoasă și pedepsitoare.
Pentru mai multe idei de alimentație în Postul Mare, pentru produse, degustări și rețete, vizitați Târgul de Post VEGAN SHOW care va avea loc duminică, 27 martie, la „Moldexpo”. Detalii la www.veganshow.md
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"