Sfatul nutriționistului // Alimentația sănătoasă pe timp de post – carbohidrații
Pentru sațietate mai îndelungată, consumați carbohidrați din produse integrale.
Până la Paști mai avem trei săptămâni bune, iar cei care și-au propus să postească total, ar trebui să fie acum experți adevărați în alegerea produselor corecte, pentru o alimentație de post delicioasă și sănătoasă.
Pentru cei mai puțin versați, continuăm aici rubrica nutrienților absolut necesari în post. Am scris deja despre fibrele vegetale, apă, grăsimi și proteine. Astăzi ne vom opri la carbohidrați sau glucide, cele care pot crea cele mai multe probleme pe timp de post, și anume – adăugarea în kilograme sau chiar indigestii și intoleranțe.
Glucidele sunt altfel numite „petrolul” organismului viu. Ele țin în mișcare creierul și alte organe vitale, precum și oferă energia necesară pentru orice activitate fizică.
Acest lucru se produce la dezintegrarea glucidelor din mâncare, proces în urma căruia se obține zahăr, care este condus în celule cu ajutorul insulinei.
Glucidele pot fi simple sau complexe, iar la arderea lor, ca și la petrol, pe lângă zahăr, apă și bioxid de carbon se produce și energie. Chimia lor este destul de complicată, dar regula simplă pe care trebuie să o respectăm este de a consuma cât mai puține produse ce conțin glucide simple și cât mai multe cu glucide complexe. Mai jos oferim o listă a acestor produse.
Ca și un rezervor pentru petrol, organismul nostru poate stoca doar o anumită cantitate de carbohidrați, deci este important să suplinim stocurile periodic, mai ales dacă avem un mod de viață activ.
Dacă noi consumăm mai multe glucide decât avem nevoie, excesul va fi transformat în grăsime corporală, deci calea de a evita problemele de greutate atunci când ne plac copturile și dulciurile este de a face sport și a arde excesul de calorii.
Un consum echilibrat de glucide asigură și absorbția adecvată de calciu în organism, susține digestia hranei și reglează tensiunea arterială. Totodată, înseamnă că jumătate din caloriile/energia consumată zilnic trebuie să provină din carbohidrați. Restul – din grăsimi și proteine.
Sursele cele mai bune de carbohidrați/glucide sunt produsele vegetale – cerealele, fructele și legumele. Lactatele conțin lactoză, la fel un carbohidrat, iar carnea și peștele nu conțin carbohidrați.
Surse de carbohidrați/glucide complexe bune pentru alimentație:
Surse de carbohidrați/glucide simple, care trebuie limitate:
Țineți minte: băuturile dulci carbogazoase nu conțin niciun fel de nutrienți, doar zahăr, adică – calorii goale.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"