20:18:57 08.01.2025
Stiri

Sexul, extrem de BENEFIC pentru sănătate, dar poate avea și urmări neplăcute. Ce spun specialiștii

Reportaj 05.11.2017 08:30 Vizualizări8475 Autor: Ziarul National
Sexul, extrem de BENEFIC pentru sănătate, dar poate avea și urmări neplăcute. Ce spun specialiștii Adevarul
Sexul este extrem de benefic pentru sănătate, iar lipsa activităţii sexuale poate avea efecte negative. Se poate vorbi foarte mult depre partea pozitivă a relaţiilor sexuale, este un remediu stimulator pentru inimă, pentru circulaţia sângelui în special spre creier, îmbunătăţeşte sănătatea mintală şi emoţională, elimină stresul ş.a. Dar atunci când vorbim despre sex ne apar printre gânduri şi alte aspecte, cum ar fi cele legate de bolile sexual transmisibile, de sarcină, de dragoste, de respect, de comunicare, de frumuseţe, îngrijirea de sine ş.a. Totul este bine, atât timp cât relaţiile sexuale sunt începute la timp, când ambii parteneri sunt pregătiţi şi cunosc cum să se protejeze de anumite infecţii.
Specialiștii Centrului de Sănătate Publică din Chișinău atrag atenția că actul sexual neprotejat are urmări grave. Ori de câte ori accepţi să ai un contact sexual fără să te protejezi, te paşte un pericol. În momentul când nu ai siguranţa e mai bine să faci tot posibilul să te abţii, şi astfel te vei feri de la orice pericol.

Este bine de cunoscut posibilele riscurile încă de la început, în scopul reducerii contactării diferitelor infecţii cu transmitere sexuală, dar şi a unei sarcini nedorite.

Infectiile cu transmitere sexuală se transmit de la o persoană la alta prin contactul sexual. Acest lucru poate fi prevenit prin folosirea unui prezervativ. Gravitatea evoluţiei infecţiilor depinde de momentul adresării la medic şi începerea tratamentului prescris. Unele pot avea urmări grave şi permanente asupra sănătăţii, dacă sunt lăsate netratate. Bolile cu transmitere sexuală îţi pot lăsa urme pentru tot restul vieţii. Poţi chiar să plateşti cu viaţa pentru o clipă de placere. Printre cele mai răspândite infecţii cu transmitere sexuală se regăsesc: HIV/SIDA, sifilis, gonoreea, chlamydia, candidoza, trichomona vaginală, herpesul genital, păduchi pubieini, ş.a. Principalii factori care contribuie la menţinerea unei incidenţe crescute a infecţiilor cu transmitere sexuală sunt comportamentul sexual neadecvat, neutilizarea mijloacelor de protecţie individuală, prezentarea tardivă la medic, autotratamentul incorect, nivel scăzut de responsabilitatea faţă de propria sănătate şi a persoanei din cuplu, etc.

Principalele semne specifice anumitor infecţii cu transmitere sexuală sunt: mâncărimi puternice în zona genitală sau anală; scurgeri mucoase sau muco-purulente neânsemnate din uretră la bărbaţi şi din colul uterin la femei; scurgeri purulente din vagin, de culoare galben-verzuie, senzaţii de arsură la urinare; dureri abdominale; scurgere vaginală consistentă (alb – gălbuie); inflamaţia organelor genitale; dureri şi senzaţii de arsură în zona genitală ş.a. În cazul sesizării semnele specifice unei boli cu transmitere sexuale e bine de adresat la medicul specialist.

Sfaturi utile:

  1. Abstinenţa – abţine-te de la relaţii sexuale, până când nu eşti pregătit să-ţi asumi anumite responsabilităţi. Abstinenţa este cea mai simplă dar şi cea mai sigura metodă de prevenire a unei infecţii cu transmitere sexuală şi a unei sarcini. A fi abstinent nu înseamnă şi a fi virgin. Uneori, cineva care este sexual activ ar putea să aleagă abstinenţa pentru a se proteja de o sarcina nedorită şi infectarea cu infecţii cu transmitere sexuală (ITS). Dar trebuie, de asemenea, de ştiut că abstinenţa nu protejează de HIV infecţie şi hepatita B care se pot transmite şi pe cale nesexuală, de exemplu, prin folosirea seringilor infectate în comun sau prin imprimarea unui tatu la un salon de tatuaj.
  2. Be faithfull – fii fidel unui partener şi evită relaţiile sexuale ocazionale, sau cu multipli parteneri. În acelaşi timp, dacă partenerul ţi-a fost infidel, e foarte puţin probabil să-ţi mărturisească pur şi simplu că a avut relaţii sexuale cu altcineva.
  3. Condomul – utilizează prezervativul sau una dintre metodele de contracepţie. Asigurându-vă că folosiţi o metodă contraceptivă convenabilă şi eficientă, veţi fi mai relaxaţi şi mai fericiţi în relaţiile sexuale. Când vă veţi hotărî să aveţi un copil, acel copil va fi dorit, aşteptat şi iubit.

Indiferent de metoda aleasă, aceasta trebuie folosită corect şi cu regularitate. Alegerea unei metode de contracepţie trebuie să se facă cu ajutorul informaţiilor corecte şi nu pe baza zvonurilor.

Prezervativul este unica metodă care previne infectarea cu una dintre infecţii şi a unei sarcini nedorite.

Coitus interruptus nu e o metodă de prevenire a infecţiilor sexuale deloc sigură şi sunt foarte mulţi din cei care ştiu că lichidul seminal apare şi înainte de ejaculare, aşa că nu contează dacă penisul se afla sau nu în interiorul vaginului când aţi ajuns în punctul culminant.

Informează-te din surse sigure despre sexualitate încă de la o vârstă fragedă. Cu cât adolescenţii sunt mai informați, cu atât ei vor fi mai conştienţi de consecintele relaţiilor sexuale neprotejate.

Mituri despre relaţiile sexuale:

  1. Sexul este pentru a-ţi dovedi dragostea. De fiecare dată când cineva îţi cere să faci sex pentru a-i demonstra că îl (o) iubeşti, fii sigur (ă) că respectiva persoană vrea să profite de tine.
  2. Sexul se face pentru a fi în rând cu prietenii. Există de trei ori mai mulţi adolescenţi virgini decât adolescenţi care au relaţii sexuale.
  3. Sexul se practică pentru a câştiga experienţă. Într-o relaţie stabilă poţi să n-ai experienţă sau să ai o experienţă greşită. E mai bine să n-ai experienţă decât să corectezi una greşită.
  4. Pur şi simplu, să o faci. Când sexul devine obişnuinţă sau când faci dragoste fiindcă eşti plictisit, actul respectiv îşi pierde farmecul şi semnificaţia. Dragostea înflăcărată în care pui suflet constituie lanţul unui cuplu şi garantul unei relaţii stabile.
Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md