16:29:36 22.11.2024
Stiri

„Sextortion”, o nouă metodă de ÎNȘELĂTORIE în mediul online

Știri 19.07.2018 09:19 Vizualizări2085 Autor: Ziarul National


„Sextortion”, o nouă metodă de ÎNȘELĂTORIE în mediul online Sursa: digi24.ro

O nouă alertă de securitate pe internet! Hackerii trimit mailuri prin care îi anunţă pe internauţi că au avut acces la camera web a laptopului fără ca ei să ştie şi că au fost filmaţi în timp ce se uitau la filme pentru adulţi.

Ca astfel de imagini să nu ajungă publice, atacatorii aşteaptă ca victimele să plătească aproape 4000 de dolari. Astfel de atacuri au fost deja înregistrate şi în România, astfel că Centrul de Răspuns la Incidente de securitate cibernetică a emis o alertă ca românii să nu intre în capcana atacatorilor.

„Tu ai fost ghinionist, în momentul în care ai vizitat un site pornografic - pe acel site exista un malware, care s-a descărcat în laptopul tău în timp ce tu te uitai la videoclipuri. Ţi-am activat camera web şi prin urmare tu ai fost filmat în timp ce vizitai acel site.”

Cu acest mesaj s-a trezit un român care a alertat repede autorităţile. Hackerii i-au cerut 3.800 de dolari ca presupusele imagini compromiţătoare cu el să nu apară public.

Mihai Rotariu, expert cybersecurity CERT-RO: Persoana respectivă şi-a dat seama că nu a vizitat site-uri de adulţi, nu are web cam.

Pentru ca hackerii să convingă victima că are informaţii reale, în mail apar inclusiv foste parole de poştă electronică pe care le folosea. Experţii în criminalitate informatică spun că aceste date provin în urma unor scurgerii de informaţii de la o companie care furnizează servicii de email.

Mihai Rotariu, expert cybersecurity CERT-RO: Clar tu te sperii, ăsta e primul instinct. Chiar dacă ţi-ai schimbat parola, ştii că parola aceasta a fost valabilă la un moment dat.

Această metodă prin care hackerii se pot îmbogăţi uşor se numeşte „Sextortion”. Exploatează mai degrabă naivitatea oamenilor. Chiar dacă este puţin probabil ca hackerii să aibă datele compromiţătoare şi să-şi şantajeze victimele, nu este exclus ca aceştia chiar să poată controla de la distanţă computere.

Mihai Rotariu, expert cybersecurity CERT-RO: Au fost şi cazuri în trecut. Sunt anumite tipuri de mallware care asta fac. În momentul în care sunt instalate pe dispozitive pot să îţi activeze camera web.

Sunt însă şi metode simple de a ne asigura că acest lucru nu ni se va întâmpla niciodată - un sticker care astupă camera.

Cei care au căzut totuşi victime şantajului hackerilor sunt îndemnaţi să anunţe Poliţia şi inclusiv banca, în speranţa că mai e timp ca operatorii să blocheze tranzacţia de bani către atacatori.

Sursa: digi24.ro

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md