Șevciuk ne-a SCĂPAT? Victimă la Chișinău, viață în roz în Federația Rusă
Fostul lider separatist de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, care s-a refugiat pe malul drept al Nistrului în vara anului trecut, după ce îi fusese ridicată așa-zisa imunitate parlamentară în Transnistria și i-au fost pornite mai multe dosare penale, inclusiv pentru deturnare de fonduri, nu mai este în R. Moldova.
După ce a susținut o conferință de presă la Moscova pe 27 noiembrie 2017, Șevciuk a rămas cu soția sa, Nina Ștanski, fost așa-zis ministru de externe al Transnistriei, în Federația Rusă.
Informația despre aflarea lui Șevciuk în Federația Rusă ne-a fost confirmată de surse din cadrul organelor de drept, dar și o postare de pe Facebook a lui Șevciuk arată că, pe 27 decembrie anul trecut, acesta era la Moscova.
Și Nina Ștanski a publicat, pe 3 ianuarie curent, pe Facebook o postare care o localiza la Muzeul „Ermitaj” din Sankt Petersburg.
În Rusia, Șevciuk are o viață în roz. Acesta postează cu regularitate pe aceeași rețea de socializare tot felul de glume și secvențe din filme rusești cu remarca „Ulâbnitesi” (zâmbiți - n.r.).
După ce s-a refugiat noaptea, cu barca, pe malul drept al Nistrului la finele lunii iunie 2017, Procuratura Generală de la Chișinău anunța că pe numele fostului lider separatist nu exista niciun dosar penal. La scurt timp, în iulie anul trecut, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) susținea că l-a audiat pe Șevciuk, fără să ofere și detalii despre dosar.
CITIȚI și Șevciuk confirmă că e la Chișinău, dar spune că a fugit de un oligarh din Transnistria
Solicitat de Ziarul NAȚIONAL, procurorul de caz de la PCCOCS, Denis Rotaru, ne-a spus că Evgheni Șevciuk are calitate de „parte vătămată” în dosarul în care a fost audiat.
„Evgheni Șevciuk s-a adresat cu o plângere precum că se pregătea răpirea și omorul său. PCCOCS a pornit o urmărire penală, așa cum ar face-o în orice situație de acest gen”, ne-a spus procurorul.
Potrivit procurorului, dânsul nu l-a audiat pe Șevciuk în alte dosare, inclusiv în calitate de învinuit, „dar nu pot să știu ce dosare au ceilalți 700 de procurori”.
Adjunctul procurorului-șef al PCCOCS, Vitalie Busuioc, vorbește tot numai despre dosarul administrat de Denis Rotaru, în care Șevciuk are calitatea de parte vătămată: „Nu avem ceva nou decât s-a spus până acum în presă. Investigațiile continuă. Dacă avansăm, o să vă informăm”.
Într-o analiză a Asociației „Promo-Lex” din vara anului trecut, se arată că fostul așa-zis lider de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, poate fi tras la răspundere în R. Moldova pentru cel puțin trei infracțiuni - uzurparea puterii de stat, acţiuni intenţionate îndreptate spre aţâţarea vrajbei, diferenţierii sau dezbinării naţionale, etnice, rasiale sau religioase şi organizarea unei formațiuni paramilitare ilegale sau participarea la ea. Pentru acestea, Șevciuk ar risca până la 20 de ani de închisoare.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”