01:53:59 13.01.2025
Stiri

UTIL // Setarea de la centrala termică ce îți poate dubla consumul de energie. La câte grade o programezi

Actualitate 24.10.2022 16:58 Vizualizări1117 Autor: Ziarul National
UTIL // Setarea de la centrala termică ce îți poate dubla consumul de energie. La câte grade o programezi Economica
Poză simbol

În cazul în care setăm centrala de la imobil greșit, la o temperatură superioară ne vom trezi cu facturi uriașe, avertizează specialiștii.

Dacă ne raportăm strict la centrală, ei bine, aceasta trebuie setată la 50-55 de grade. În acest fel, apa caldă va avea în jur de 40 de grade, ceea ce înseamnă temperatura optimă.

„Cel mai bine ar fi să setați centrala undeva la 50-55 de grade, iar un termostat de ambient adițional centralei v-ar ajuta foarte mult. Termostat care ar trebuie setat undeva la 22-23 de grade, cam asta este temperatura optimă.

Iar pentru partea de apă caldă menajeră, temperatura ar fi undeva la 40 de grade”, a zis Andrei Miu, specialist instalații termice la Digi 24.

„O familie, dacă are apa caldă setată la 60 de grade, niciodată nu se va putea spăla cu o apă la o temperatură de 60 de grade. Automat va folosi și apă rece, ceea ce înseamnă un cost dublu”, a mai spus Andrei Miu.

Aparatele care umflă facturi

Câteva aparate electrocasnice pe care oricine le are în casă consumă foarte multă energie electrică.

Experţii în energie spun că este vorba despre frigider şi maşina de spălat, pe care cu toţii le folosim, însă doar cele vechi consumă o cantitate foarte mare de energie, potrivit unei emisiuni TV.

Astfel, electrocasnicele vechi ne pot aduce facturi mai mari la energia electrică în perioada următoare, cu atât mai mult cu cât unele facturi întârzie, iar kilowattul s-a scumpit.

Frigiderele sau maşinile de spălat mai vechi de 10 ani sunt cei mai mari consumatori, parcă în ciuda eforturilor de economisire.

Electrocasnicele mai vechi de 10 ani dau economiile românilor peste cap
Înlocuirea lor cu unele noi, mai eficiente din punct de vedere energetic, poate presupune un efort financiar, dar la finalul fiecărei luni facturile vor fi cu siguranţa mai mici.

Odată cu creşterea facturilor la energie, mulţi români caută variante să economisească. Deşi încearcă să consume mai puţin curent electric, electrocasnicele mai vechi de 10 ani le dau calculele peste cap.

„După standardele europene, o clasă cea mai puţin eficientă energetic poate consuma până la 100-130% mai mult decât cea mai eficientă clasă eficientă energetic", atrage atenţia Olivian Savin, expert în energie.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md