Serebrian DEMONTEAZĂ MINCIUNILE lui Krasnoselski cu privire la taxele vamale aplicate de Chișinău. „E vorba de taxe de circa 2,5 milioane de dolari anual… Cheltuielile Chișinăului pentru cetățenii din stânga Nistrului depășesc cu mult această sumă”
Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, demontează minciunile presei de la Tiraspol, dar și ale liderului separatist Vadim Krasnoselski, potrivit cărora aplicarea taxelor vamale pentru agenții economici din stânga Nistrului va provoca în bugetul regiunii o gaură „de zeci de milioane de dolari”. Reprezentantul politic din partea Chișinăului în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană a menționat că firmele din Transnistria vor plăti în bugetul de stat al R. Moldova maximum 2,5 milioane de lei pe an, în timp ce Chișinăul asigură servicii medicale gratuite pentru 50 000 de cetățeni din stânga Nistrului (în 2023) și plătește pensii pentru zeci de mii de persoane din Transnistria.
„Reuniunea de ieri dintre reprezentanții politici s-a desfășurat pe un fundal destul de complicat și complex. Agenda a fost încărcată, iar reuniunea a durat mai multe ore. Am văzut opinii că, în urma acestei reuniuni, nu a fost atins niciun rezultat, ceea ce nu este chiar așa. Reuniunea s-a soldat cu câteva rezultate. Cel puțin, în ceea ce privește școlile cu predare în limba română avem promisiunea Tiraspolului că funcționarea lor nu va fi periclitată. Aveam temeri în privința celor opt școli din regiunea transnistreană. Sperăm că subiectul a fost închis. Avem speranța că nu vor fi create impedimente pentru fermierii din raionul Dubăsari”, a declarat astăzi Serebrian, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Guvern.
În privința noului Codul vamal - „subiectul cel mai complicat al discuțiilor de ieri de la Tiraspol”, lucrurile au fost înțelese „pe alocuri greșit”, spune Serebrian.
„Noul Cod vamal, scopul lui, nu a fost să fie aplicat doar în regiunea transnistreană. Codul vamal a fost modificat în general, nu a fost o prevedere expres pentru regiunea transnistreană. Conform prevederilor noului Cod vamal, sunt anulate taxele de proceduri vamale pe care antreprenorii din stânga Nistrului le achitau începând cu august 2023. Deci, aceste taxe au fost anulate și au fost introduse taxe vamale egale, unice, pentru antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului. Aceste taxe vamale nu sunt nici TVA, așa cum au interpretat unii, dar nici accize. Sigur că volumul acestor taxe, comparativ cu taxele aplicate pentru procedurile aplicate anul trecut, este mai mare”, a subliniat vicepremierul pentru Reintegrare.
Oficialul de la Chișinău a adăugat că agenții economici din Transnistria ar urma să plătească în 2024 taxe vamale în sumă de circa 2,5 milioane de dolari, nu „zeci de milioane”, așa cum declara zilele trecute liderul separatist Vadim Krasnoselski.
„Este greu să spunem acum volumul acestor taxe în 2024, pentru că nu cunoaștem volumul total al comerțului din 2024. Nu cunoaștem nici destinația, țările cu care vor fi operate acțiuni de import-export. Aceste taxe nu se aplică pentru acțiuni de import-export în raport cu statele cu care noi avem acorduri de liber schimb. Dar cea mai mare parte a volumului comerțului regiunii transnistrene este cu țările UE și CSI. În acest sens, Acordul de liber schimb cu CSI încă nu a fost anulat. Avem și cu Turcia Acord de liber schimb. China este singura țară din top zece parteneri comerciali ai regiunii transnistrene cu care noi nu avem un Acord de liber schimb. Dacă facem o extrapolare a volumului comerțului regiunii transnistrene în 2023, atunci e vorba de 100 - 120 de milioane de lei. Dacă ar fi fost aplicate taxele pentru proceduri vamale, se ajungea la 60 - 70 de milioane de lei. Vedem că diferența, în cazul aplicării taxelor vamale de la 1 ianuarie, este de 50 de milioane de lei, ceea ce înseamnă 2,5 milioane de dolari”, a punctat Serebrian.
În acest sens, oficialul de la Chișinău a respins acuzațiile formulate de regimul separatist, potrivit cărora Chișinăul ar lua bani de la cetățenii din stânga Nistrului.
„Am văzut interpretări că se iau bani de la cetățenii din stânga Nistrului, care sunt, de fapt, cetățeni ai R. Moldova. Este o retorică falsă, un argument fals. Bunăoară, anul trecut, 50 000 de cetățeni din partea stângă a Nistrului au beneficiat de servicii medicale în partea dreaptă a Nistrului. Mai mulți tineri, copii își fac studiile în partea dreaptă a Nistrului. Avem un număr mare de pensionari, nu am încă cifra exactă, dar cu certitudine sunt zeci de mii de cetățeni, care primesc pensii și în partea dreaptă a Nistrului. Dacă ar fi să contabilizăm volumul cheltuielilor din bugetul de stat al R. Moldova pentru cetățenii din stânga Nistrului, noi am depășit cu mult această sumă preluată din taxele vamale. Fără îndoială, acești bani se întorc în regiunea transnistreană, dar se întorc în burse, servicii medicale, pensii. Interesul nostru este să creștem aceste cheltuieli pentru cetățenii noștri din partea stângă a Nistrului. Interesul nostru nu este asfixierea întreprinderilor din stânga Nistrului. Noi ne dorim că ele să funcționeze, dar în conformitate cu legile R. Moldova, în același câmp concurențial. Deci, Codul vamal a fost aprobat și nu va fi modificat”, a conchis Oleg Serebrian.
Amintim că liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, s-a plâns că bugetul Transnistriei va fi privat de zeci de milioane de dolari, după ce agenții economici din regiune au fost puși pe picior de egalitate cu cei de pe malul drept al Nistrului. „Potrivit calculelor preliminare, este vorba de zeci de milioane de dolari, taxe vamale suplimentare plătite Chișinăului de către agenții noștri economici. Această măsură va atrage după sine procese inflaționiste - creșterea prețurilor la majoritatea bunurilor și, ca urmare, scăderea puterii de cumpărare a locuitorilor din Transnistria. Permiteți-mi să vă reamintesc că, alături de plata dublă a taxelor sub formă de tribut medieval, republica vecină, așa-zisă proeuropeană, menține și alte măsuri restrictive pentru economia noastră. Toate aceste măsuri dăunează situației socio-economice a fiecărui locuitor al Transnistriei”, a menționat recent Krasnoselski.
De menționat că cei din stânga Nistrului nu achită în bugetul de stat al R. Moldova TVA, care se ridică la 30 de miliarde de lei, dar nici accizele în sumă de 6 miliarde de lei, potrivit experților economici.
Un nou protest anunțat de Ilan Șor în fața Procuraturii Generale: „Degrabă, va fi imposibil de reparat situația”. Acțiunea urmează să aibă loc luni, 28 noiembrie
Prima reacție a Partidului „ȘOR”, după ce poliția a DEMONTAT corturile instalate pe bulevardul Ștefan cel Mare: „Noul simbol al PAS este, de astăzi, bâta și cagula”
Un nou protest de amploare în fața Președinției. Partidul „ȘOR" afirmă că la manifestația împotriva guvernării ar participa „peste 45 de mii” de oameni