Separatistul Krasnoselski poate fi forțat la CEDĂRI cu o singură CONDIȚIE. Un oficial ucrainean DEZVĂLUIE punctul slab al regimului de la Tiraspol
Regimul de la Tiraspol se poate risipi foarte repede, dar pentru ca să se întâmple acest lucru este nevoie ca autoritățile de la Kiev și Chișinău să-și consolideze eforturile pentru a stopa contrabanda cu mărfuri prin intermediul regiunii transnistrene. O declarație în acest sens a fost făcută de vicepreședintele Comitetului pentru politică externă în Rada supremă a Ucrainei, Igor Guz, care a întreprins o vizită în R. Moldova.
„Vedem că reglementarea problemei transnistrene durează de 25 de ani, dar nu s-au făcut pași importanți în acest sens și nici nu se vor face. Eu știu punctul slab al regimului de la Tiraspol. Este vorba de contrabanda dintre Ucraina și R. Moldova prin intermediul regiunii transnistrene. Este nevoie de a bloca această contrabandă. Eu știu cum lucrează cei de la Concernul Sheriff, care dețin monopolul puterii în regiune. Pentru ei stoparea acestei contrabande este cea mai dureroasă chestiune. Autoritățile de la Kiev au instituit o blocadă economică pentru așa-zisele republici populare Donețk și Lugansk. E nevoie de o asemenea blocadă și pentru regimul de la Tiraspol”, a subliniat deputatul ucrainean.
Potrivit acestuia, dacă autoritățile de la Kiev și Chișinău își vor consolida eforturile în acest sens, atunci autoritățile de la Tiraspol vor fi mult mai cooperante în soluționarea conflictului transnistrean și vor face cedări. „Nu doar Transnistria, dar și Rusia va face cedări. Pentru că, atunci când spunem Transnistria, înțelegem că e vorba de Rusia. Peste o săptămână eu voi discuta despre oprirea contrabandei pe segmentul transnistrean în Rada Supremă. Ne dorim ca și Moldova să facă la fel. Eu recunosc că această problemă, adică contrabanda dintre Ucraina și segmentul transnistrean, nici nu este pe ordinea de zi a guvernării de la Kiev. Mai recunosc că această contrabandă este în favoarea unor grupuri de interese din Ucraina, precum și de la Chișinău. Probabil că unora le convine ca situația să rămână la fel”, a subliniat Igor Guz.
În același context, deputatul ucrainean a adăugat că traficul ilicit de mărfuri reprezintă o amenințare la securitatea economică a Ucrainei și R. Moldova.
„Eu îmi doresc ca R. Moldova și Ucraina să continue drumul european. Noi nu ne dorim ca la sudul țării noastre să fie forțe care nu ne sunt prieteni. În Transnistria sunt actualmente 1 300 de militari ruși, dar numărul acestora poate să crească foarte rapid într-o lună. Noi ne dorim ca R. Moldova să rămână fermă în parcursul său european, în situația în care societatea ucraineană s-a consolidat în dorinţa sa de integrare în UE şi NATO şi avem nevoie de vecini care au viziuni asemănătoare”, a punctat Guz.
Politicianul a declarat pe final că nu este normal ca Vadim Krasniselski și acoliții săi să circule nestingherit pe partea dreaptă a Nistrului, spunând că aceștia ar trebui blocați. „Dacă va fi blocat (Krasnoselski - n.r.) de autoritățile de la Chișinăi și cele de la Kiev, atunci nu ar mai putea ieși din Transnistria, iar lucrurile ar sta cu totul altfel”, a conchis deputatul ucrainean.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”