Separatiștii de la Tiraspol, REPROȘURI la adresa Chișinăului din cauza „intensificării colaborării cu NATO”. Subalternul lui Krasnoselski face trimite la „NEUTRALITATEA” R. Moldova, dar uită că în stânga Nistrului sunt trupe rusești
Autoritățile separatiste de la Tiraspol sunt deranjate de faptul că R. Moldova își va intensifica cooperarea cu NATO și fac trimitere la statutul de neutralitate din Constituția R. Moldova. În același timp, separatiștii nu pomenesc nimic despre trupele rusești din stânga Nistrului, care staționează ilegal și încalcă flagrant neutralitatea R. Moldova.
„R. Moldova intensifică cooperarea cu NATO, iar acest lucru este în contradicție cu statutul de neutralitatea prevăzut în Constituția R. Moldova”, a declarat așa-zisul ministru de externe de la Tiraspol, separatistul Vitali Ignatiev, citat de agenția rusească Tass.
„Dacă o țară cooperează cu NATO, participă la operațiuni de menținere a păcii ale NATO, dacă centrele NATO operează acolo, dacă primește arme de la țările membre NATO, în special Statele Unite, efectuează exerciții neautorizate în Zona de Securitate sau intră agenții de aplicare a legii neidentificate, atunci e imposibil să numești acest stat neutru. Aceasta nu este neutralitate, aceasta este dezvoltarea militară efectivă a teritoriului Moldovei de către țările NATO”, a precizat subalternul lui Vadim Krasnoselski,
Potrivit acestuia, ideea aderării R. Moldova la NATO, care este promovată de o serie de forțe politice din republică, nu ar fi susținută de majoritatea cetățenilor R. Moldova.
„Deși neutralitatea este consfințită în constituția republicii din 1994, R. Moldova cooperează cu NATO ca parte a unui plan individual de parteneriat. Totodată, la Chișinău s-a deschis acum câțiva ani un Birou de Legătură cu Alianța Nord-Atlantică și funcționează un centru de informare. Noul Guvern al R. Moldova, care a fost format de Partidul Acțiune și Solidaritate și este sprijinit de președintele Maia Sandu, a aprobat săptămâna aceasta un nou plan de cooperate cu NATO pentru 2022-2023. Acest document precizează consolidarea capacității de luptă a armatei moldovenești, extinderea participării acesteia la misiunile de menținere a păcii sub auspiciile ONU, UE și OSCE.
De asemenea, un alt scop e este retragerea armatei ruse din Moldova și transformarea operațiunii de menținere a păcii, cu participarea căștilor albastre rusești în Transnistria, într-o misiune civilă cu mandat internațional, la care autoritățile de la Tiraspol se opun”, a adăugat Ignatiev.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2