20:34:13 05.04.2025
Stiri

Separatiștii de la Tiraspol ar putea lăsa malul drept al Nistrului fără energie electrică, dacă „Gazprom” va sista livrările de gaze către R. Moldova. Rezerva STRATEGICĂ de cărbune va fi folosită doar pentru cetățenii din stânga Nistrului

Actualitate 19.10.2022 10:11 Vizualizări1653
Separatiștii de la Tiraspol ar putea lăsa malul drept al Nistrului fără energie electrică, dacă „Gazprom” va sista livrările de gaze către R. Moldova. Rezerva STRATEGICĂ de cărbune va fi folosită doar pentru cetățenii din stânga Nistrului

Separatiștii de la Tiraspol susțin că deficitul de gaze în regiune a atins cifra de 55 de milioane de metri cubi, iar în cazul în care „Gazprom” va sista livrările de gaze pentru R. Moldova, atunci Centrala de la Cuciurgan va asigura cu energie electrică doar locuitorii din raioanele de est ale republicii noastre. O declarație în acest sens a fost făcută de așa-zisul ministru al economiei de la Tiraspol, Serghei Obolonik.

Potrivit lui Obolonik, autoritățile de la Tiraspol vor face tot posibilul ca activitatea întreprinderilor din regiunea secesionistă să nu fie înghețată, dar se poate întâmpla orice.

„Situația este extrem de complicată și va trebui de luăm măsuri severe, inclusiv nepopulare din punct de vedere financiar pentru întreprinderi. Altfel nu vom putea să depășim această situație. Suntem limitați în ceea ce privește resursele de gaze naturale. Oamenii trebuie să aibă posibilitatea să-și pregătească bucatele și să aibă căldură în case. Acum rezerva strategică de cărbune e pentru cazuri de urgență. Dacă livrările de gaze vor fi sistate, noi trebuie să dispunem de o resursă strategică pentru producerea energiei electrice. În primul rând, e vorba de sfera socială”, a precizat Obolonic pentru un post de televiziune de la Tiraspol.

Sursa citată a precizat că în niciun caz rezerva strategică de cărbune nu este destinată pentru livrările comerciale de energie electrică.

De menționat că R. Moldova cumpără 70% din necesarul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, celelalte 30% fiind asigurate de România, după ce Ucraina a sistat exporturile de energie, ca urmare a bombardamentelor rusești de la începutul lunii octombrie care au vizat infrastructura critică din statul vecin.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte