09:27:16 03.04.2025
Stiri

Senatorii americani susțin sancțiuni împotriva Rusiei pentru blocarea păcii în Ucraina

Actualitate 02.04.2025 09:02 Vizualizări804
Senatorii americani susțin sancțiuni împotriva Rusiei pentru blocarea păcii în Ucraina

Un grup format din jumătate dintre senatorii americani, incluzând 25 de republicani și 25 de democrați, s-a unit marți pentru a propune sancțiuni care ar urma să fie impuse Rusiei dacă aceasta refuză să participe la negocieri de bună-credință pentru pace cu Ucraina.

Sponsorii principali ai acestui proiect de lege, senatorii Lindsey Graham și Richard Blumenthal, au explicat că măsurile vor include sancțiuni primare și secundare împotriva Rusiei, precum și a entităților care susțin agresiunea rusă asupra Ucrainei, în cazul în care Moscova nu se va implica în negocieri sau va iniția acțiuni de subminare a suveranității ucrainene după un eventual acord de pace. Acest proiect este un exemplu rar de colaborare bipartizană într-un Congres american puternic divizat, în contextul în care președintele Donald Trump și-a exprimat nemulțumirea față de ceea ce el consideră a fi o tergiversare din partea Moscovei în atingerea unui acord pentru încetarea conflictului.

„Sancțiunile împotriva Rusiei includ taxe vamale pentru țările care achiziționează petrol, gaze, uraniu și alte produse din Rusia. Sunt măsuri dure,” au declarat cei doi senatori într-un comunicat. Ei au adăugat că „în Senatul Statelor Unite, opinia dominantă este că Rusia acționează ca un agresor și că acest război teribil, precum și agresiunea lui Putin, trebuie să ajungă la un final acum și să fie descurajate pe viitor.”

În timp ce mulți membri ai Congresului, din ambele partide, au susținut ferm Ucraina în fața invaziei ruse, unii dintre cei mai apropiați aliați republicani ai lui Trump au devenit mai reticenți, după ce partidul său a câștigat controlul asupra Camerei Reprezentanților și ulterior asupra Casei Albe și Senatului. De la începutul celui de-al doilea mandat, președintele a abordat o poziție mai conciliantă față de Rusia, provocând îngrijorări în rândul aliaților europeni ai SUA, în timp ce încerca să intermedieze un final al conflictului din Ucraina, aflat acum în al patrulea an.

O legislație similară a fost introdusă și în Camera Reprezentanților, cu sprijin din partea ambelor partide. Suporterii acestui proiect cred că ar primi o susținere semnificativă în ambele camere dacă liderii republicani ai Congresului decid să-l supună la vot, deși momentan nu este clar când ar putea avea loc acest vot.

Stiri relevante
Top stiri

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte