Semnele care îți arată că mariajul tău este unul nefericit și lipsit de iubire
Decizia de a divorța este înfricoșătoare, iar cei mai mulți oameni aleg să continue o relație toxică de frica singurătății.
Specialiștii spun că a rămâne într-un mariaj nefericit poate avea efecte pe termen lung asupra sănătății mentale și emoționale. Cercetările arată că persoanele care rămân captive în astfel de căsnicii au, de obicei, stima de sine scăzută, se luptă cu anxietatea și depresia, și sunt mai predispuse la boală. Oamenii se simt triști și îndurerați când decid să renunțe, dar cei mai mulți dintre ei se recuperează emoțional și se implică în noi relații.
Dacă regăsești aceste situații în mariajul tău, este timpul să îți pui semne de întrebare:
Nu mai aveți relații intime
Un semn de avertizare ar fi lipsa relațiilor sexuale sau dacă faceți sex de mai puțin de 10 ori pe an. Specialiștii spun că intimitatea diferențiază, la urma urmei, o relație romantică față de orice altă relație pe care o ai. De asemenea, lipsa afecțiunii fizice, cum ar fi săruturile sau îmbrățișările, indică o problemă reală.
Nu aveți ce să vă spuneți unul celuilalt
Când ți se întâmplă ceva, fie că e vorba de un eveniment de la serviciu sau de orice realizare, iar partenerul tău nu e prima persoană sau printre primele cărora vrei să le spui, atunci poate că preferi să îți satisfaci nevoile în afara relației. Lipsa unor conversații semnificative în afară de cele rudimentare este un semn de avertizare pentru mariajul tău.
Sunteți aproape unul de celălalt și totuși atât de departe
Vă puteți afla în aceeași cameră, unul uitându-se la TV, iar altul stând pe laptop. Dar, dacă nu vă implicați niciodată în activități împreună, atunci este un indiciu că există o deconectare sau o lipsă de conexiune între voi.
Îți ignori instinctul
Instinctul este primul care ne anunță când relația nu funcționează, dar nu avem întotdeauna încredere în acea voce. De cele mai multe ori îl ignorăm pentru că acea voce este foarte liniștită și calmă, spre deosebire de vocea din capul nostru care se dezlănuțuie într-o mare dramă. E necesar să îți pui anumite întrebări pentru a te lămuri și pentru a căpăta încredere în instinct. Iar dacă răspunsurile tale sunt de genul: Nu mă pot exprima deschis, nu mă simt respectată sau nu m-am mai simțit fericită demult, atunci e un semn că dragostea dintre voi a dispărut și nu trebuie să ignori acest lucru. Ascultă vocea care vine din inima ta!
Te preocupă nevoile și problemele altora
Multe femei rămân în relație mai mult decât ar trebui, pentru că au tendința de a pune nevoile celorlalți înaintea lor. Și din moment ce, adesea, își asumă rolul de îngrijitor, ele își pot pierde părți din propria identitate. Deci, dacă te surprinzi că te implici într-o ceartă între mama și sora ta sau mereu sari în ajutorul altor persoane, ar putea fi momentul în care să privești spre propria ta relație.
Răceala dintre voi continuă să crească, iar tu aștepți să primești ajutor
O modalitate de a face diferența dintre o rutină maritală și o căsătorie lipsită de dragoste este să te întrebi de cât timp durează situația aceasta și dacă s-a înrăutățit constant.
Majoritatea cuplurilor trec prin perioade dificile, dar dacă dificultățile durează mai mult de doi ani, fără niciun semn de ușurare, se recomandă ajutor profesionist. Dacă se așteaptă prea mult, ar putea fi prea târziu. Așa că ia în considerare ședințele de terapie dacă te simți îngrijorată.
Visezi la o viață fără soțul tău
Dacă îți imaginezi des că ai avea o viață mai fericită fără partenerul tău, acesta este un semn major că lucrurile nu sunt pe drumul cel bun. Aceasta este o parte a procesului de detașare emoțională, în timpul căreia poți încerca să te convingi că nu îți mai pasă și că nu îți e teamă de o despărțire. Dar, înainte de a lua efectiv măsuri de a te retrage, verifică dacă există lucruri pe care poți sau vrei să le faci pentru ca mariajul să funcționeze. Nu e niciodată ușor să pui capăt unei relații, dar regretul de a nu fi făcut tot ce puteai poate fi și mai greu.
Ai pus capăt luptei
Renunțarea la luptă este un semn că ați ajuns la o răscruce de drum. Dacă vă certați și nu vorbiți despre ceea ce s-a întâmplat sau unul dintre voi se blochează și refuzeă să asculte perspectiva celuilalt, acest semn este unul rău. Cu toate acestea, s-ar putea să mai existe o șansă. Conflictul nerezolvat ne poate păcăli să ne gândim că dragostea s-a sfârșit, când de fapt aceasta este doar îngropată sub cenușa de resentimente și furie. Cu alte cuvinte, dragostea ar putea fi încă acolo, dar nu poți ajunge la ea. Pentru a reuși, trebuie să creezi o apropiere și o conexiune cu partenerul tău, și nu să îl ignori sau să îi dai răspunsuri negative. Disputele pot duce la o intimitate mai mare dacă cuplul discută și repară relația. Depinde doar de tine să decizi dacă merită sau nu să depui eforturi pentru o ultimă șansă sau deja ți-ai depășit capacitatea de a lupta pentru mariaj.
Prezinți unul sau mai multe comportamente distructive pentru relație
Conform specialiștilor, există patru comportamente foarte distructive pentru o relație. De fiecare dată când îți critici partenerul, atacându-l, blamându-l și dând vina pe el, corodezi conexiunea dintre voi. Fiind defensivă, refuzând să îți asumi responsabilități și neacceptându-i răspunsurile, distrugi încrederea și bunăstarea relației. Dacă ai o atitudine de dispreț, îi spui pe nume sau îi faci observații, va sugera faptul că te crezi superioară, iar că el e defect. Și de fiecare dacă când vă înnebuniți unul pe altul sau vă închideți emoțional, creați mai multă distanță și lipsă de onestitate între voi. Se recomandă terapia de cuplu.
Ești pe punctul de a avea o aventură amoroasă
Dacă nu ești mulțumită de soțul tău, ai putea fi tentată să ai o aventură cu un alt bărbat care va deveni prioritatea ta. Dar, cu ajutorul tehnologiei din zilele noastre, este mai ușor decât oricând să fii prinsă. Oamenii sunt mai îndrăzneți atunci când se ascund în spatele unui ecran și de multe ori dau clic pe trimite fără a gândi înainte. Dacă relația ta se află pe butuci deja, faptul de a avea o aventură nu face altceva decât să înrăutățească situația.
Sursa: eva.ro
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”