Semne mari de întrebare cu privire la CREDIBILITATEA lui Leancă. FMI infirmă că ar fi dat „undă verde” ex-premierului să ofere garanții de stat în 2014
Reprezentantul permanent al Fondului Monetar Internațional (FMI) în Moldova, Armine Khachatryan, recunoaște că instituția a avut cu regularitate consultări cu autoritățile privind subiectele legate de restructurarea Băncii de Economii a Moldovei (BEM) și a grupului de bănci asociate cu BEM, dar Guvernul de atunci „a decis să acționeze în alt mod și nu a urmat recomandările”.
Potrivit lui Armine Khachatryan, FMI a acordat asistență tehnică substanțială privind subiectele legate de restructurarea BEM și a grupului de bănci asociate cu BEM.
„Am atras atenția asupra diverselor probleme și riscuri în rapoartele noastre din acea perioadă, care sunt disponibile pentru public pe site-ul nostru. De exemplu, în raportul FMI publicat în iulie 2014 se menționa clar despre:
Totuși, Guvernul a decis să acționeze în alt mod și nu a urmat recomandările FMI. În absența unui program al FMI cu R. Moldova la acea vreme, Fondul Monetar putea doar să acorde consultații și nu putea impune careva condiții. Atragem atenția că punctul de vedere al FMI ca instituție a fost întotdeauna transparent. Poziția FMI referitor la măsurile de restructurare a băncilor propuse autorităților în perioada 2014-2015 este reflectată în rapoartele personalului FMI nr. 14/190, nr. 14/346 și nr. 16/19, disponibile pe site-ul www.imf.md/pub-rececondev.html”, a mai adăugat sursa citată.
De menționat că o reacție similară a venit și din partea oficiului Băncii Mondiale din Moldova, după ce fostul premier a afirmat că și-ar fi coordonat decizia cu instituțiile financiare internaționale.
„Garanția Guvernului pentru Banca Națională a Moldovei în noiembrie 2014, pentru pierderile suportate din cauza fraudei bancare, nu a fost o urmare a consultărilor/recomandărilor Băncii Mondiale. Mai mult ca atât, Banca Mondială nu știa despre intențiile Guvernului în ceea ce privește garanția, până la momentul intrării acesteia în vigoare”, se arată într-un comunicat al oficiului Băncii Mondiale în Moldova.
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană