23:25:38 23.11.2024
Stiri

Semne de ÎNTREBARE de la Kiev în privința NOULUI contract cu „Gazprom”: „RUȘII au refuzat să reînnoiască contractul pe un an, însă mai apoi au fost de acord să semneze o înțelegere pe CINCI ani, lucru pe care nu a putut fi realizat nici Dodon…”

Actualitate 08.11.2021 13:32 Vizualizări23845 Autor: Ziarul National
Semne de ÎNTREBARE de la Kiev în privința NOULUI contract cu „Gazprom”: „RUȘII au refuzat să reînnoiască contractul pe un an, însă mai apoi au fost de acord să semneze o înțelegere pe CINCI ani, lucru pe care nu a putut fi realizat nici Dodon…”


Noul contract de furnizare a gazelor semnat între „Moldovagaz” și „Gazprom” provoacă mai multe semne de întrebare, inclusiv la Kiev. Jurnalistul serviciului ucrainean „Radio Svoboda”, Vitali Portnikov, se întreabă cum a fost posibil ca R. Moldova să semneze un contract pe cinci ani cu „Gazprom”, în condițiile în care rușii nu erau de acord nici măcar cu prelungirea înțelegerii, așa cum se proceda de obicei.

Potrivit lui Portnikov, această înțelegere pe cinci ani e învăluită de mister.

„Adică, pe de o parte, rușii au refuzat să reînnoiască contractul pe un an, iar noi ne-am explicat acest lucru prin presiuni politice, însă mai apoi au fost de acord să semneze un contract pe cinci ani, lucru pe care nu l-au putut realiza nici în perioada lui Igor Dodon, nici în perioada în care R. Moldova era, de-a dreptul, condusă de Vlad Plahotniuc. De ce s-a întâmplat asta? Repet, nu putem decât să inventăm ceva și nu sunt deloc sigur că ar trebui să servim telespectatorilor sau cititorilor și ascultătorilor tot felul de invenții. Eu, în cazul în care nu există informații, mai degrabă tac”, a menționat jurnalistul într-un interviu pentru Europa Liberă.

Sursa citată a mai adăugat că rușii nu au dat înapoi din cauza că UE a acordat R. Moldova 60 de milioane de euro, în calitate de ajutor nerambursabil pentru depășirea crizei energetice.

„Nu, pentru că acești bani, ținând cont de prețurile curente la gaze, vor ajunge abia pentru o lună. Ei bine, care ar fi diferența dacă, să zicem, Moldova a cumpărat gaze din Rusia pentru luna octombrie la prețuri umflate, iar apoi, să zicem, „Gazprom” a prelungit acest contract cu încă o lună, iar Moldova a putut achita acest contract cu banii UE la prețul cu care a cumpărat gaze în octombrie. Dar, spuneți-mi, vă rog, ce s-ar fi întâmplat în decembrie? Acest lucru nu ajută cu nimic, iarăși, ne jucăm cu niște lucruri de natură simbolică. Prin urmare, nu, asistența UE nu putea afecta în niciun caz pozițiile „Gazpromului”. Dacă UE ar aloca Moldovei, de exemplu, bani, care ar fi suficienți pentru a acoperi o aprovizionare timp de un an! Asta înseamnă o jumătate de miliard de dolari. S-ar putea spune acolo: „UE a alocat Moldovei o jumătate de miliard de dolari, Rusia s-a speriat și a semnat un contract pe termen mediu pentru a nu-și pierde pozițiile”. Dar nu, aceasta nu este ceva care ar fi putut influența poziția Rusiei”, a adăugat Portnikov.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md