00:13:10 10.01.2025
Stiri

SEMNE că mănânci prea multe grăsimi nesănătoase

Știri 22.12.2018 13:04 Vizualizări3602 Autor: Ziarul National
SEMNE că mănânci prea multe grăsimi nesănătoase sursa: eva.ro

Grăsimile nesănătoase trans și saturate pot cauza acumularea rapidă a kilogramelor în plus. Dar cât de mult este prea mult? Descoperă indiciile care îți semnalează că este momentul să-ți schimbi meniul.

O alimentație bogată în grăsimi nesănătoase nu te va ajuta deloc să fii în formă sau să te concentrezi în momentele dificile. Poate că nu îți dai seama dacă ai depășit limita în ceea ce privește grăsimile, dar există semnale de alarmă care îți arată că este cazul să te gândești mai bine la ceea ce consumi.

Iată ce manifestări sunt caracteristice pentru un consum ridicat de grăsimi nesănătoase:

Ai momente de „senior”

Dacă te chinui să-ți aduci aminte nume, date sau chiar ce ai mâncat azi la micul dejun, este clar că trebuie să-ți analizezi meniul. Cercetătorii din Brigham și Massachusetts au analizat dieta a peste 6.000 de femei și au ajuns la concluzia că un consum ridicat de grăsimi nesănătoase creează probleme cu memoria și poate deteriora funcțiile cognitive. Înlocuiește untul și carnea roșie cu uleiul de măsline și peștele gras, surse esențiale de acizi grași poli și mononesaturați, care previn declinul la nivel cognitiv.

Nu citești etichetele produselor cumpărate

Grăsimile de tip trans sunt cele mai nocive și se pot ascunde în lista de ingrediente, mai ales dacă este vorba despre alimente procesate. Multe persoane consumă grăsimi trans fără să realizeze acest lucru pentru că nu știu să interpreteze denumirile din lista de ingrediente. Uleiurile parțial hidrogenate sunt tipul de grăsimi trans cel mai des întâlnit și au un efect nociv asupra organismului. Cresc nivelul de colesterol „rău”, îl scad pe cel „bun” și declanșează inflamațiile corelate cu afecțiunile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral și diabetul. Alimentele care conțin cel mai adesea aceste grăsimi sunt gogoșile, chips-urile, biscuiții, prăjiturelele, felurile de mâncare congelate, margarina și laptele condensat.

Crezi că toate grăsimile sunt la fel

Atunci când nu știi care grăsimi îți fac bine este foarte probabil să te orientezi spre cele nesănătoase. Grăsimile saturate se regăsesc în carnea roșie, laptele integral, brânză, unt și carnea de pui sau curcan cu piele. De asemenea, uleiul de cocos conține acest tip de grăsimi și trebuie consumat cu prudență. Alege cu încredere uleiul extravirgin de măsline, uleiul de semințe de in și pe cel de semințe de floarea soarelui.

Iei tot timpul medicamente antiacide

Dacă ai ajuns să iei antiacide odată cu prima ceașcă de cafea, este posibil să exagerezi cu grăsimile consumate zilnic. Grăsimile saturate sunt mai greu de digerat, iar atunci când alegi o masă bogată în acest tip de grăsimi, indigestia sau senzația de arsură pot apărea în ziua următoare, din cauza producției excesive de acid la nivelul stomacului.

Ești pasionat de prăjeli

Cartofii prăjiți și aripioarele crocante pot avea un gust bun, dar nu sunt utile pentru un organism puternic. Prăjelile sunt surse majore de grăsimi trans, crescând nivelul de colesterol și riscul de diabet de tip 2. Și nu te gândi că este nevoie de o cantitate mare pentru a resimți efectele negative. Cercetătorii de la Harvard au stabilit că la fiecare 2% din caloriile zilnice provenite din grăsimi trans crește riscul de afecțiuni cardiovasculare cu 23%.

Gătești totul în unt

Dacă vrei să creezi rețete precum cele de la televizor este posibil ca untul să apară foarte des în cadrul preparatelor pe care le realizezi.

Cu toate acestea, trebuie să știi că numai două linguri de unt conțin 23 g de grăsimi saturate. Mai bine rezervă untul pentru pâinea prăjită și folosește uleiul de măsline la gătit. Nu vei pierde nimic la capitolul gust, dar vei câștiga avantaje pentru sănătate.

Pantalonii tăi preferați te strâng din ce în ce mai tare

Consumul de grăsimi saturate are un impact rapid asupra siluetei. Potrivit cercetătorilor din Suedia, persoanele care consumă cel puțin două brioșe cu grăsimi saturate timp de șapte săptămâni vor acumula grăsime în zona abdominală, având un risc mult mai ridicat de boli cardiace.

Ai colesterolul prea mare

Dacă analizele de colesterol relevă un nivel prea ridicat, medicul nu va presupune că este vorba doar despre factori genetici, ci îți va analiza cu atenție alimentația. În cazul în care ai obținut o valoare cu roșu trebuie să fii atent la consumul de ouă, carne roșie și lactate integrale. Asociația Americană pentru Sănătatea Inimii recomandă 11-13 g de grăsimi saturate, la un consum de 2.000 de calorii pe zi.

Sursa: eva.ro

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md