Semne ale consumului de zahăr în EXCES
Majoritatea oamenilor cred că numai diabeticii au nivelul zahărului din sânge ridicat, dar nu e deloc aşa!
Orice persoană poate trece prin asta şi e posibil să nu observe răul pe care zahărul îl face asupra nervilor, vaselor de sânge sau organelor.
Iată câteva semne că mănânci prea mult zahăr:
Foame constantă
Nivelul zahărului crescut din sânge împiedică absorbţia glucozei în celule. Ca urmare, organismul nu primeşte energie şi cere mâncare din nou şi din nou, e un cerc vicios.
Oboseală crescută
La un nivel ridicat al glicemiei, organismul nu poate stoca şi absorbi corect glucoza. Energia e folosită ineficient, iar celulele corpului nu primesc combustibilul de care au nevoie. Toate acestea conduc la faptul că o persoană se simte adesea obosită fără vreun motiv.
Urinare frecventă
Dacă glicemia este prea mare, rinichii nu pot reabsorbi lichid. De aceea, organismul, încercând să egalizeze concentraţia de glucoză în sânge şi în celule, dizolvă sângele cu fluid intercelular, astfel ajungând la o concentraţie normală de glucoză. Acest lucru duce la urinare frecventă.
Gură uscată, sete excesivă
O gură uscată şi o sete puternică sunt răspunsuri la pierderi serioase de lichide. Hipotalamusul, care evaluează nivelul de deshidratare şi provoacă setea, trimite un semnal corespunzător creierului. Desigur, nu poţi să nu te hidratezi, dar e mai bine dacă alegi apa sau ceai fără zahăr.
Pierderea în greutate
Cu un nivel ridicat al glucozei, poţi pierde în greutate într-o perioadă scurtă de timp, chiar dacă mesele tale sunt frecvente şi calorice. Există mai multe motive pentru asta:
- pierderea fluidelor din cauza urinării frecvente duce la un nivel scăzut al lichidului în întreg corpul şi duce la scăderea în greutate
- dacă nivelul insulinei este insuficient pentru metabolismul glucozei, organismul va trece la arderea grăsimilor
- o cantitate mare de urină la un nivel ridicat de glucoză face ca organismul să ardă mai multe calorii. În acest fel, organismul încearcă să scape de excesul de glucoză.
Boli infecţioase
Infecţiile tractului urinar şi infecţiile de drojdie pot apărea frecvent atât la bărbaţi, cât şi la femei. Cu toate acestea, mult mai des se regăsesc la femeile cu nivelul zahărului ridicat în sânge sau cu diabet. O cantitate mare de zahăr creează un mediu favorabil pentru reproducerea drojdiilor şi a bacteriilor.
Piele uscată
Pielea uscată poate fi asociată cu nivelul ridicat de zahăr din sânge din diferite motive:
- urinarea excesivă deshidratează organismul într-o măsură încât pielea începe să se usuce
- problemele de piele sunt un semn al aterosclerozei, adică întărirea şi îngustarea arterelor şi o reducere concomitentă a circulaţiei sanguine, o boală care apare adesea la diabetici
- nervii deterioraţi pot întrerupe funcţionarea normală a glandelor sudoripare şi afectează echilibrul piele-apă.
Dificultăți de concentrare
Nivelul ridicat de zahăr împiedică intrarea glucozei în celulele creierului, astfel încât creierul întâmpină dificultăți în obținerea energiei. Acest lucru afectează negativ viteza de gândire și de luare a deciziilor.
Vedere neclară
Vederea încețoșată este, de asemenea, rezultatul unui efect de deshidratare datorat nivelului ridicat de zahăr din sânge şi care afectează celulele ochiului. Ca urmare, ele se deformează și ochiul își pierde capacitatea de a se focaliza în mod corespunzător.
Vindecarea lentă a rănilor şi tăieturilor
Acest lucru se datorează leziunilor vasculare, ca urmare a nivelului ridicat de zahăr. Aceasta duce la o agravare a circulației sângelui, în special la nivelul membrelor, precum și la o nutriție insuficientă a țesuturilor.
Impotenţa
Dificultățile erecţiei pot apărea, de asemenea, pe fundalul unui nivel ridicat de glucoză din sânge. O erecție sănătoasă necesită nervi sănătoși, un flux sanguin bun și un echilibru adecvat al hormonilor. Cu toate acestea, un exces de zahăr din sânge poate afecta negativ fiecare dintre aceste sisteme.
Iritabilitate
Potrivit cercetărilor, persoanele cu un nivel ridicat de zahăr sunt mai îngrijorate, iritabile și au tendință de depresie.
Modificările nivelului de glucoză afectează în mod negativ activitatea creierului. Ca rezultat, starea noastră de spirit se înrăutățește brusc.
Zaharul afectează, de asemenea, absorbția unui alt nutrient responsabil pentru starea de spirit: cromul. Acest mineral este necesar pentru a menține un nivel stabil de zahăr din sânge, deoarece insulina, care curăță glucoza din sânge, nu poate funcționa corespunzător fără ea.
Sursa: eva.ro
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md