Semnatari-SURPRIZĂ ai petiției prin care se cere ca ședințele în dosarul Filat să fie PUBLICE
Peste 1 700 de cetățeni au semnat deja petiția online prin care solicită ca ședințele în dosarul lui Vlad Filat, cercetat pentru corupere pasivă și trafic de influență, să fie publice. Printre semnatari documentului, potrivit site-ului petitiionline.com, sunt și mai multe persoane care au părăsit la începutul anului curent Partidul Liberal Democrat din Moldova și au fost gata să-l voteze în calitate de premier pe Vlad Plahotniuc.
Astfel, petiția ar fi fost semnată de deputații transfugi Mihaela Spătaru, George Mocanu, Ștefan Creangă, Vladimir Hotineanu sau Petru Știrbate. De asemenea, documentul a mai fost semnat de Tudor Balițchi, Eduard Bănăruc, Eugen Sturza, Alexandru Cimbriciuc și Mircea Buga.
Printre cei care vor ca dosarul să fie examinat public și să se afle adevărul despre furtul miliardului din sistemul bancar este Maia Sandu și fostul ministru de Interne, Dorin Recean.
Pe site-ul menționat se arată că petiția a fost semnată și de Mihai Ghimpu, Dorin Chirtoacă, Anișoara Loghin și Vladimir Voronin. Deocamdată, aceștia nu au confirmat că anume ei ar fi semnat petiția.
Amintim că, pe 26 mai curent, pe site-ul petițiionline.com a apărut un document prin care se cere ca oamenii să susțină ca dosarul Filat să fie public: „Având în vedere interesul sporit al societăţii faţă de cazul Vlad Filat, solicităm examinarea publică a cauzei. Dacă pledezi pentru un proces liber, transparent şi public, dacă vrei să cunoşti ce se întâmplă cu adevărat în spatele uşilor închise, semnează în susţinerea acestei petiţii!”.
Potrivit autorilor acestei petiții, caracterul public al şedinţelor de judecată este o garanţie procesuală esenţială a dreptului la un proces echitabil.
„În total dezacord cu rezonanţa publică pe care o reprezintă cazul ex-premierului Vlad Filat, şedinţele de judecată se desfăşoară cu uşile închise, departe de ochii cetățenilor, ai presei şi ai societăţii civile. Principiul publicităţii este stipulat de Codul de procedură penală, Constituţia R. Moldova, Pactul Internaţional cu privire la drepturile civile şi politice, Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Prin respectarea publicităţii, se realizează transparenţa actului de justiţie, se asigură încrederea publicului în instanţele judecătoreşti şi se garantează dreptul la un proces echitabil şi corect”, se mai arată în petiție.
Cei care optează ca procesul să fie public și să se afle adevărul despre furtul miliardului din sistemul bancar pot să semneze această petiție AICI.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania