SEMNAT // „Oprire UNICĂ” la punctul de trecere a frontierei Leușeni - Albița. Lucian Bode: „Modul de lucru și toate procedurile vor fi în oglindă ca între două țări membre ale UE”. Când intră în vigoare ACORDUL semnat între Chișinău și București
O singură oprire în punctul de trecere a frontierei Leușeni - Albița, pe teritoriul României, de la începutul primăverii curente.
Ministra Afacerilor Interne (MAI), Ana Revenco, și omologul său de la București, Lucian Bode, au semnat astăzi Acordul între Guvernul R. Moldova și Guvernul României privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Leușeni - Albița rutier, pe sensul de intrare în România.
Prin efectuarea controlului coordonat al traficului în baza principiului „oprire unică” se va reduce timpul de așteptare la trecerea frontierei, inclusiv pentru transportul de mărfuri. Noul mecanism va fi operațional la începutul primăverii curente.
„Este o zi mult așteptată, o zi cu emoții pentru noi toți. Acest control coordonat este un mecanism firesc al relațiilor de prietenie și frăție între R. Moldova și România. Este un mecanism generat de războiul din Ucraina. Acordul privind controlul coordonat la Albița este născut din nevoia R. Moldova și României de a avea un mecanism nou, care să asigure la alt nivel securitatea frontierelor. Prin acest control comun devenim piloni importanți, chiar piloni principali în prevenirea și lupta cu criminalitatea transfrontalieră organizată, cu terorismul, extremismul și spălarea de bani. Vestea bună pentru cetățeni este că, în curând, se vor reduce timpii de așteptare la trecerea acestui punct de trecere a frontierei”, a precizat ministra Ana Revenco.
Ministrul de Interne de la București, Lucian Bode, a recunoscut că astăzi a fost semnat un acord foarte important pentru România, pentru R. Moldova, pentru cetățenii de pe cele două maluri ale Prutului.
„România și R. Moldova au făcut astăzi un prim pas care ne va permite să acționăm coordonat și mai eficient în fața provocărilor actuale. Această măsură ne va permite să gestionăm mai eficient efectele generate de actualul context de securitate din regiune. Înaintea agresiunii Rusiei asupra Ucrainei înregistram mai puțin de 5 000 000 de treceri anuale la frontiera moldo-română. În anul 2022 polițiștii noștri de frontieră au înregistrat un număr record de 9,2 milioane de cetățeni care au traversat cele șase puncte de trecere a frontierei cu R. Moldova. Dintre aceștia, aproape 40 la sută au trecut prin punctul de trecere Leușeni-Albița”, a declarat Lucian Bode.
Totodată, Bode a subliniat că în România au intrat până acum 3,5 milioane de cetățeni ucraineni, dintre care 650 de mii prin punctele de trecere moldo-române.
„Un număr așa mare de treceri demonstrează că statele noastre sunt mai interconectate ca niciodată. Asta ne determină să optimizăm infrastructura de la frontieră și să avem mult mai multe lucruri în comun, dincolo de limbă, cultură, istorie și valori. Urmărim simplificarea controlului la frontieră, creșterea capacității de a depista infracțiuni, dar și alinierea legislației R. Moldova la standardele UE, respectiv standardele Shengen. Viitoarele acțiuni de control coordonat se vor derula în deplin acord cu Codul frontierelor Shengen și cu legislația UE. Asta demonstrează că R. Moldova e partener de încredere al UE. Sunt încrezător că demersurile noastre comune nu se opresc aici. În viitorul apropiat vom operaționaliza și punctul de trecere al frontierei Bumbăta – Leova. Ne dorim cât mai multe proiecte importante în beneficiul României și R. Moldova”, a adăugat ministrul Bode.
Oficialul român a explicat că, prin aplicarea acestui mecanism, R. Moldova va fi tratată ca un stat membru al Uniunii Europene.
„Vom merge în teren și vom explica prin intermediul Poliției de frontieră cum se va întâmpla totul. O parte din specialiștii structurilor din R. Moldova își va desfășura activitatea pe teritoriul României și nu vom mai avea două verificări succesive, ci una singură, într-un singur loc. Timpii de procesare și de așteptare se vor reduce. De exemplu, ceea ce se întâmplă astăzi între România și Ungaria, frontieră internă a UE, se va întâmpla ca proiect-pilot între România și R. Moldova, aici, la Albița. Comportamentul, modul de lucru și toate procedurile vor fi practic în oglindă ca între două țări-membre ale UE. Începem cu acest proiect-pilot, iar odată ce va da rezultate, până în momentul în care R. Moldova va deveni membră a UE, va fi extins și la alte puncte de trecere a frontierei comune. Acordul va intra în vigoare imediat după ce va fi ratificat de Guvernul de la Chișinău și votat de Parlamentul României. Credem că va fi operațional la începutul primăverii”, a punctat ministrul Bode.
Cei doi miniștri au convenit că se vor întâlni din nou la Albița, pentru a fi primii care se bucură de beneficiile acestui acord.
Acordul va fi valabil pentru o perioadă de șase luni, ulterior stabilindu-se prelungirea lui, în baza evaluării în comun a rezultatelor sistemului de control. Prelungirea valabilității se va realiza pe cale diplomatică, din șase în șase luni. Aplicarea Acordului poate fi suspendată temporar, în totalitate sau parţial, de oricare dintre părți, din motive de securitate națională, de ordine publică ori de sănătate publică.
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2
VIDEO // Marcel Ciolacu anunță construcția unei linii de cale ferată cu ecartament european între Iași și Chișinău: Ar fi începutul modernizării infrastructurii feroviare din R. Moldova