SEMNAT // Acordul amiabil prin care „Moldovatransgaz”, subsidiara „Moldovagaz”, i-a transmis în gestiune rețeaua de transport al gazelor naturale companiei „Vestmoldtransgaz”, care aparține „Transgaz”-ului din România, depus la ANRE
Contractul de transmitere în locațiune către SRL „Vestmoldtransgaz”, subsidiara „Transgaz” din România, a rețelelor de transport al gazelor naturale gestionate de către SRL „Moldovatransgaz”, subsidiara S.A. „Moldovagaz”, companie controlată de rușii de la „Gazprom” a fost depus luni, 4 septembrie, la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).
Potrivit ANRE, acordul este unul amiabil, semnat în urma unor „negocieri intensive”.
„În rezultatul unui proces complex de măsuri preparatorii și negocieri intensive, coordonat de ANRE cu suportul Ministerului Energiei și al reprezentanților Secretariatului Comunității Energetice, părțile au reușit să ajungă la un acord amiabil care prevede că rețelele de transport al gazelor naturale din Republica Moldova vor fi gestionate de către un operator de sistem independent, model care permite certificarea la nivel european a acestuia în conformitate cu angajamentele de implementare a Pachetului energetic III. Semnarea acestui contract a fost posibilă grație ultimelor modificări în legislație, care au determinat proprietarul rețelelor de transport al gazelor naturale (S.A. „Moldovagaz”) să implementeze cerințele privind asigurarea independenței operatorului sistemului de transport”, se arată într-un comunicat de presă al ANRE.
Potrivit aceleiași surse, semnarea acestui contract „deschide calea spre finalizarea procesului de separare a activităților în sectorul gazelor naturale (unbundling), fapt ce va garanta accesul tuturor utilizatorilor la rețelele de transport al gazelor naturale în baza unor reguli concurențiale și fără vreo influență din partea proprietarului”.
„Agenția asigură toți utilizatorii serviciilor de sistem prestate actualmente de către „Moldovatransgaz” SRL că funcționalitatea tehnică a întregului sistem de transport gaze nu va fi afectată de actualele procese de asigurare a separării și independenței operatorilor”, subliniază ANRE.
Menționăm că „Vestmoldtransgaz” este deținută de „Transgaz” România în proporție de 75% și de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) cu 25%. „Vestmoldtransgaz” va prelua în locațiune și va opera rețeaua de transport al gazelor naturale pe termen de 5 ani.
„Ca și în cazul sincronizării pieței energiei electrice cu cea continentală, consumatorii casnici nu vor simți în vreun fel această schimbare pe piața de gaze. Însă, această separare, pe care R. Moldova a amânat-o din 2012, este un salt enorm în transpunerea legislației europene și liberalizarea, transparentizarea pieței de gaze. Astfel, va fi asigurat acces nediscriminatoriu la rețele pentru toate companiile și pe termen lung vom crește credibilitatea pieței pentru traderi și furnizori europeni, iar competiția, pe viitor, poate genera și prețuri mai bune”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale.
Copii după manuscrisele lui Mihai Eminescu, expuse în Parlamentul de la Chișinău
Explozia de pe Albișoara: Inspectorii de patrulare au demarat verificarea tuturor vehiculelor care se alimentează cu gaze
OPORTUNITATE pentru funcționarii publici din R. Moldova: Instruiri și vizite de studiu pentru a prelua experiența statelor europene pentru transformarea serviciului public din Republica Moldova