23:02:20 22.01.2025
Stiri

Semnalul de alarmă al lui Paulencu. Pe ce e SUPĂRAT maestrul

Social 28.06.2015 15:00 Vizualizări2511 Autor: Victoria Bortă
Semnalul de alarmă al lui Paulencu. Pe ce e SUPĂRAT maestrul

Ritual // „Dacă dintre cei care vor privi spectacolele măcar unul va spune o iertăciune sau o conocărie, deja va fi un progres”

Pe maestrul Ioan Paulencu l-am găsit cântând la pian, iar alături - una dintre studentele sale, care interpreta cu vocea o melodie populară. Nu s-au oprit de cântat până nu și-au finalizat repertoriul. Deși în incinta Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice se pot auzi tot felul de sunete, în auditoriul maestrului se simte o atmosferă aparte, dominată de tradiție și folclor.

Un pian învechit, un perete plin de postere și o masă cu foi scrise constituie mediul de lucru al artistului. Deși a început să cânte abia la 26 de ani, Ioan Paulencu a devenit un artist apreciat. La momentul actual este solist al Operei Naționale și conferențiar universitar la AMTAP.

Maestrul este născut în comuna Voloca, regiunea Cernăuţi, și are o deosebită dragoste față de cultura și tradițiile românești, pe care le consideră distruse în Basarabia.

Spectacole cu înjurături

De curând a început să rescrie piesa „Nunta străbunilor” la care lucrează de zor. „Piesa s-a pierdut când s-a închis Teatrul „Ion Creangă”. S-a pierdut și la Ministerul Culturii. Mă doare sufletul. Eu nu am voie să mă duc dincolo fără a lăsa această bogăție cu orații, conocării, iertăciuni și alte tradiții și obiceiuri legate de nuntă”, menționează artistul.

Ioan Paulencu desconsideră spectacolele care se fac acum, deoarece „conțin doar înjurături și sex”. „La AMTAP am văzut niște spectacole de mi s-au vestejit urechile”, se indignează artistul. Tocmai de aceea se încăpățânează să rescrie piesa valoroasă.

„Dacă dintre cei care vor privi spectacolele măcar unul va spune o iertăciune sau o conocărie, deja va fi un mic progres”, crede solistul.

Fără „Amar” la nunți

Ioan Paulencu este revoltat că s-a pierdut „adevărata cultură” de la noi. „Eu mor când văd ce se face la nuntă. Îl pun pe mire să facă striptiz, să bage capul sub rochia miresei. E dobitocism”, declară convins maestrul.

Solistul este supărat și pe „Amar”-ul de la nunți, care nu reprezintă o tradiție românească. „Eu de cinci ani de zile lupt să nu se urle Amar la nuntă. Pentru ce numără invitații până la 10? Care e următoarea treaptă?”, ne întreabă artistul, care consideră că nunțile moldovenești nu mai întrunesc ritualurile de altădată, degradând în totalitate.

Totodată, nici mireasa nu mai este luată de acasă ca înainte. „Țăranul când vinde vaca are un ritual de o sută de ori mai frumos, decât soacra mică atunci când dă fata din casă”, spune artistul.

Generația tânără nu are ce vedea

Se pare că poporul nostru nu a știut niciodată să-și aprecieze tradițiile. „Ce e străin și deocheat e bun, ce e al nostru și e sfânt nu e bun. Ne ștergem picioarele”, subliniază Ioan Paulencu.

Înainte, toți invitații interpretau cântece. „Oamenii știau să cânte, știau să petreacă. Dacă nu ar fi muzicienii, moderatorii nunții, dacă nu le-ar mai aduce dansuri țigănești și sportive, atunci ar muri de urât la masă”, remarcă maestrul, care e de părerea că „generația tânără nu mai are ce face și ce vedea aici”.

Despre celelalte sărbători solistul, de asemenea, are o opinie negativă. „Poți să te duci de Crăciun în toată Moldova și să nu găsești un singur colindător. Dar la televizor arată cum vine „capra” în Parlament să încețoșeze lumea, să arate că totul e în ordine”, povestește solistul Ioan Paulencu.

Nimeni nu susține cultura

Maestrul spune că nimeni nu te ajută să faci cultură în această țară. „În anul 2000 am vrut să fac jubileul creștinătății și să creez filmul „Cuvânt pentru Mesia”, după piesa „Irozii”, care se joacă la noi, la Cernăuți. De acolo aduc oxigen românesc, că aici e distrus de tot”, consideră tenorul.

„Am vorbit cu Mitropolitul Vladimir ca să mă ajute și, deși și-a dat cuvântul de onoare, nu am primit niciun bănuț”, povestește artistul care a realizat pelicula din propriile resurse. Anul trecut a fost ajutat de Ministerul Culturii să creeze un film despre sărbătorile de iarnă.

„Nu demult am terminat de montat și chiar astăzi am fost la AGEPI să-mi înregistrez drepturile de autor ca să nu mi-l fure ca pe filmul „Nunta străbunilor” pentru care mă judec și-acum cu Moldova 1”, spune maestrul Ioan Paulencu.

„Geme de rușine”

Artistul consideră că filmele sale ar trebui să fie, în primul rând, la Academia de Științe. „Am vorbit cu președintele academiei, Gheorghe Duca, și a spus că trebuie să îl privească comisia și, dacă îi va plăcea, va căuta sponsori să-l cumpere”, povestește maestrul.

În opinia lui Ioan Paulencu, „poporului nostru nu-i trebuie cultură. El se enervează când îi spui de cultură”. Astfel, explică și degenerarea oamenilor la alegeri. „Un bandit care a furat milioane este făcut primar. S-au vândut pentru o înghețată și pentru un kilogram de crupe. Iată coloana vertebrală a poporului nostru. Eu nu m-am gândit niciodată ca orașul lui Vasile Lupu să ajungă la ceea ce a ajuns”, spune indignat artistul.

Înainte, oamenii strigau „Unde joacă moldovenii, acolo pământul geme”. „Acum geme de rușine și de trădare, dar nu de lucruri frumoase”, conchide maestrul Ioan Paulencu, care-și molipsește toți studenții de cultură.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md