Semnal puternic pentru INVESTITORII străini, care vor să deschidă afaceri în R. Moldova: Agentia Moody's a avansat perspectiva R. Moldova de la „negativ” la „stabil” și a păstrat rating-ul la B3
Agenția Moody's a avansat perspectiva (outlook-ul) R. Moldova de la negativ la stabil și a păstrat rating-ul la B3. Această noutate este extrem de importantă, deoarece acest rating este consultat de către marii investitori străini, pentru a evalua intrarea într-o țară. Totodată, o îmbunătățire a perspectivei ajută mult reputația economică a R. Moldova, a scris pe Telegram ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.
Oficialul a enumerat motivele îmbunătățirii rating-ului:
1. R. Moldova a făcut progrese semnificative pe domeniul securității energetice. Acestui domeniu îi este dedicat o mare parte din raportul Moody's. Printre progresele în domeniul energetic menționate: diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale după oprirea livrărilor Gazprom, crearea rezervelor de stocuri de gaze naturale, conectarea la rețeaua electrică european ENTSO-E și progresele în construcția liniei electrice Chișinău -Vulcanești, ce ne va conecta cu România-UE.
2. Efectele negative ale războiului sunt mai puțin drastice decât se aștepta.
3. Inflația în scădere bruscă.
4. R. Moldova are o susținere majoră financiară din partea partenerilor de dezvoltare.
5. Cadrul instituțional se ameliorează, deși rămâne slab.
Acesta e un prim pas spre un rating mai bun. Următorul obiectiv este să-i convingem să ne schimbe perspectiva în ,,pozitiv", care este o etapă intermediară pentru a ajunge la rating-ul B2, o treaptă mai sus”, a punctat Spînu.
Premieră la Procuratura Anticorupție: Dotată cu echipamente care îi vor permite să efectueze măsuri speciale de investigație de sine stătător
„Ordinul Republicii” și alte distincții de stat pentru mai multe personalități, de Ziua Culturii Naționale: „Cultura este puntea cea mai de preț, este expresia vie a sufletului și tradițiilor noastre”
INTERVIU // Planul Moscovei, la suprafață. „Salvatorul” regimului separatist de la Tiraspol, care intenționează să livreze gaze naturale în stânga Nistrului, audiat la SIS: „Necesitățile lor sunt de la 2 până la 3 milioane de metri cubi pe zi”