Semnal de alarmă privind un obicei popular nocturn: Duce la boli mintale, fără să știi


Oamenii de știință de la Universitatea Monash din Australia, care au realizat un amplu studiu pe mai mult de 86.000 de persoane, publicat în revista Nature Mental Health pe 10 octombrie 2023, au făcut o descoperire importantă pentru sănătate. Experții au constatat că oamenii care sunt expuși la cantități mari de lumină noaptea au un risc mai mare de a fi afectați de boli mintale.
Derularea pe telefon pe timp de noapte ar putea duce la o sănătate mintală mai precară, arată cercetătorii din Melbourne, potrivit 9News.
Un studiu de la Universitatea Monash din Australia a constatat că oamenii expuși la cantități mari de lumină noaptea (precum cea de pe smartphone sau laptop) sunt mai predispuși la riscul de depresie, în timp ce alții expuși doar la lumină în timpul zilei au un risc redus.
Keighly Collins, fondatoarea Sweat with Soul Fitness, a spus că ea crede că exercițiile în lumină naturală îi ajută pe clienți să se simtă mai treji și mai prezenți.
„M-am antrenat în toate mediile diferite și starea din afară îmi ajută sufletul să se conecteze la pământ”, a spus ea. ”A fi în natură îți oferă o conexiune suplimentară cu sine și cu mediul înconjurător. Te simți calm și conștient.”
Condusă de profesorul asociat Sean Cain și profesorul asociat Andrew Phillips, a constatat în continuare că impactul expunerii la lumina nocturnă a fost, de asemenea, independent de demografie, activitate fizică, sezon și locuri de muncă.
„Descoperirile noastre vor avea un impact potențial uriaș asupra societății”, a spus Cain. „Odată ce oamenii înțeleg că tiparele lor de expunere la lumină au o influență puternică asupra sănătății lor mintale, pot face câțiva pași simpli pentru a-și optimiza bunăstarea. Este vorba despre obținerea unei lumini puternice ziua și întuneric noaptea”, a afirmat expertul.
„Mesajul de acasă este foarte clar, este simplu; obțineți cât mai multă lumină strălucitoare în timpul zilei.”
„Lumina este absolut fundamentală pentru sănătatea mintală”, a spus Phillips. Studiul nu poate dovedi în mod definitiv că excesul de lumină după orele din timpul zilei provoacă boli mintale, totuși a stabilit o asociere clară”.
Cei 86.772 de participanți la studiu proveneau toți din baza de date Biobank din Marea Britanie și au fost examinați pentru expunerea lor la lumină, somn, activitate fizică și sănătate mintală.
„Oamenii de astăzi contestă această biologie, petrecând aproximativ 90% din zi în interior, sub iluminare electrică, care este prea slabă în timpul zilei și prea strălucitoare noaptea, în comparație cu lumina naturală și ciclurile de întuneric. Ne încurcă corpurile și ne face rău”, a spus el.












































































