Semnal de ALARMĂ pentru R. Moldova, în contextul unui posibil RĂZBOI declanșat de Rusia: „Unul din cele mai proaste scenarii pentru R. Moldova, în cazul invaziei ruse în Ucraina, ar fi și invadarea teritoriului din dreapta Nistrului la pachet”
„Nici atașamentul ferm față de idea integrării europene a R. Moldova, în lipsa unei perspective clare de aderare la Uniunea Europeană, nu este garantul desprinderii de Rusia istorică și de revendicările revizioniste ale Moscovei. Și dacă în Kazahstan s-a ajuns la un fel de dezamorsare a crizei interne cu folosirea intervenției militare din exterior, atunci cazul Ucrainei rămâne de actualitate acută”, consideră doctorul în istorie, comentator politic Anatol Țăranu, într-un editorial semnat pentru Deschide.md.
Potrivit lui Țăranu, dacă Rusia invadează Ucraina, atunci R. Moldova poate fi „în coșul achizițiilor rusești sau în afara lui”. În acest sens, comentatorul politic a avansat trei scenarii pentru R. Moldova.
Scenariul unu: cu Ucraina la pachet
Unul din scenariile cele mai proaste pentru R. Moldova, în cazul invaziei militare ruse în Ucraina, ar fi și invadarea teritoriului din dreapta Nistrului la pachet. Dacă Rusia va încălca brutal dreptul și ordinea internațională, prin atacul militar asupra Ucrainei, puțin ce i-ar opri de la încălcarea aceluiași drept internațional și în cazul R. Moldova. Pretexte s-ar găsi cu duiumul, de la o provocare militară din Transnistria, până la o adresare, a unui comitet inventat de urgență al cetățenilor ruși, domiciliați în R. Moldova, de a le apăra drepturile încălcate de așa-zișii naționaliști români. Și în acest caz, judecând după starea spiritelor existente în societatea moldovenească, se vor găsi suficienți doritori, repetând scenariul anul 1940, să întâmpine tancurile rusești la Chișinău cu flori și ovațiuni. În așa fel va fi decontat prețul ignoranței de treizeci de ani de către guvernările de la Chișinău a problemei identitare a statului moldovenesc, rămas pradă trecutului colonial și perdant în lupta pentru mințile oamenilor.
Scenariul doi: în coasta Novorosiei
Un scenariu tot atât de prost ar fi și punerea în practică a proiectului Novorosia, în care Transnistria separatistă ar face joncțiune cu teritoriul ucrainean ocupat de forțele militare ruse. În aceste împrejurări, impunerea Chișinăului unui fel de memorandum Kozak ca soluție a conflictului transnistrean, ar fi doar o problemă de timp scurt și fără drept de apel.
Scenariul trei: la masa de negocieri sau pe masa de bucate
În cadrul scenariului evitării conflictului militar și recurgerii la soluția diplomatică, R. Moldova riscă să devină element al bonusului obținut de Rusia în urma compromisului între părțile participante la negocieri. Putin și-a trasat clar prioritățile prin revendicarea controlului asupra Rusiei istorice. Finlanda, Polonia, republicile baltice au fost înglobate și ele în imperiul țarist, dar prin promovarea unor politici identitare naționale distincte, aceste state și-au cucerit dreptul de a se delimita de Rusia istorică. În schimb, R. Moldova, promovând la nivel de politică de stat identitatea moldovenistă diferită de cea română, indisolubil legată de practicile imperiale de înstrăinare a moldovenilor la est de Prut de întreg spațiul devenirii sale naționale, rămâne captivă lumii ruse și spațiului geopolitic rusesc. Nici atașamentul ferm față de idea integrării europene a R. Moldova, în lipsa unei perspective clare de aderare la UE, nu este garantul desprinderii de Rusia istorică și de revendicările revizioniste ale Moscovei. O asemenea garanție poate fi doar poziția oficială a R. Moldova privind apartenența la spațiul istoric, cultural și identitar românesc, prin definiție diferit de cel rusesc. Doar o asemenea abordare de către guvernarea de la Chișinău a locului firesc al R. Moldova în cadrul concertului european de civilizație, ar oferi șanse de a rezista la masa de tratative în fața revizionismului geopolitic al Moscovei.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski