Semnal de ALARMĂ pentru R. Moldova: „După 10-15 ani, Rusia redevine un ACTOR POLITIC în R. Moldova. Deputații PD și „ACUM” nu trebuie să accepte nicio întâlnire formală sau neformală cu Kozak”
Vizita fracțiunii parlamentare a PSRM la Moscova ar fi trebuit să trezească interesul serviciilor de securitate ale R. Moldova, dar cel mai grav este că, după 10-15 ani, Rusia redevine un actor politic în R. Moldova. „Dacă politicienii moldoveni vor accepta să se întâlnească cu Kozak și să discute chestiuni de politică internă, asta înseamnă că vom asista la o recunoașterea rolului Rusiei ca actor regional, fără de care nu va fi posibilă construirea unor coaliții”, crede fostul ministru al Justiției, Alexandru Tănase.
Tănase speră, totuși, că vizita lui Dmitri Kozak la Chișinău se va limita doar la o întrevedere cu președintele Igor Dodon. „Kozak are o experiență frumoasă de vizitare a Chișinăului. Sper foarte mult că această vizită se va limita doar la vizitarea beciurilor din Cricova, a vilei lui Dodon de la Condrița, dar fără o finalitate politică cum și-o doresc socialiștii. Ar fi absolut firesc ca nici deputații din PD și nici deputații din Blocul „ACUM” să nu accepte nicio întâlnire formală sau neformală cu Kozak”, a declarat Tănale la emisiunea „Punctul pe azi”, de la TVR Moldova.
Acesta nu exclude că vizita lui Kozak, dar și a comisarului european Johannes Hahn ar însemna căderea la pace în ceea ce privește formarea unei coaliții de guvernare.
„Nu putem exclude că toți pot cădea de acord de a blagoslovi o anumită coaliție. Nu am fost partizanul alegerilor anticipate, dar în situația în care suntem acum mi-i frică că orice Guvern nu ar fi învestit, el ar fi unul lipsit de credibilitate în fața alegătorului și în fața societății moldovenești. Trebuie să ne gândim cum ar arăta o coaliție cu actorii politici care nu se suportă? Cea mai bună situație ar fi resetarea sistemului prin organizarea alegerilor anticipate. Deși nu văd ce ar schimba anticipatele, cel puțin actorii politici ar obține o șansă de a construi altfel de campanie electorală și altfel de mesaje. O resetare de sistem oferă tuturor șansa să regândească propriile acțiuni și mesaje. Nu este exclus ca în viitorul Parlament să mai apară un actor politic. Anticipatele ar oferi o șansă de un nou dialog care ar permite o guvernare stabilă. În momentul actual, chiar dacă va fi instalat un Guvern, el din start va fi cu un mare handicap de încredere și cu grave probleme de funcționalitate pe interior”, a precizat Tănase.
Sursa citată nu prea crede că Johannes Hahn, dar și un demnitar american care ar urma să ajungă săptămâna viitoare la Chișinău ar putea influența un mariaj politic dintre Blocul „ACUM” și PD.
„Nu cred că cineva poate forța un parlamentar, excepție fac doar socialiștii, deoarece ei niciodată nu au reprezentat un partid în accepțiunea clasică a cuvântului, cum sunt cei din „ACUM” sau PD. PSRM este un instrument de influență a Rusiei, o structură de ocupație și acționează exact la indicațiile Rusiei. Medierea unor negocieri este o chestie favorabilă și acceptată în toată lumea. Totuși, nu cred că Dmitri Kozak poate fi acceptat ca mediator”, a punctat fostul ministru.
Întrebat dacă până la 9 iunie R. Moldova va avea un guvern sau se va ajunge la anticipate, Tănase a spus: „În cazul nostru nu știu. În mod normal, până duminica viitoare urmează a fi învestit un Guvern sau dizolvat Parlamentul, pe când în R. Moldova lucrurile se pot întâmpla altfel, mereu pot apărea scenarii pe care nu le bănuim. Cel mai probabil, săptămâna viitoare urmează să avem o dezlegare, dar vom vedea care va fi aceasta”, a conchis acesta.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"