14:03:11 23.12.2024
Stiri

Semnal de ALARMĂ dat de unii europarlamentari înaintea turul II: „Dacă Maia Sandu pierde, R. Moldova redevine o enclavă sovietică”; „Revenirea diverșilor oligarhi nu înseamnă doar un pericol pentru R. Moldova, dar și pentru securitatea Europei”

Actualitate 25.10.2024 17:59 Vizualizări2593 Autor: ZiarulNational
Semnal de ALARMĂ dat de unii europarlamentari înaintea turul II: „Dacă Maia Sandu pierde, R. Moldova redevine o enclavă sovietică”; „Revenirea diverșilor oligarhi nu înseamnă doar un pericol pentru R. Moldova, dar și pentru securitatea Europei”

Mai mulți europarlamentarii români cred că R. Moldova trebuie să se mențină pe drumul său european, iar Maia Sandu e garanția acestui parcurs. O administrație influențată de Rusia în R. Moldova ar avea repercursiuni majore asupra politicii interne, dar și asupra relaţiilor internaţionale cu consecinţe atât pentru România, cât şi pentru întreaga Uniune Europeană.

Europarlamentarul Eugen Tomac crede că o eventuală preşedinţie prorusă la Chişinău ar duce la blocarea reformelor în R. Moldova şi o alunecare spre controlul autoritar al instituţiilor statului.

„Ar însemna îngreunarea şi chiar blocarea finanțării UE pentru R. Moldova, ar însemna o R. Moldova a cărei credibilitate s-ar deprecia imediat. Un preşedinte prorus nu poate fi credibil în relaţia cu instituţiile internaţionale. Ar însemna o răcire a relaţiilor cu România, cu UE, cu Statele Unite. Am vedea o reluare a mandatului lui Dodon. În timpul mandatului lui Dodon, preşedintele moldovean nu a fost primit la Bucureşti, nu s-a întâlnit cu niciun lider proeuropean, pentru că toţi ştiau că prin el vorbeşte Putin. Votul din 3 noiembrie este crucial. El poate ajuta sau îngropa R. Moldova”, a precizat Tomac pentru DW.

Siegfried Mureşan, europarlamentar din partea Grupului Popularilor Europeni, a menţionat că Rusia vrea să tragă R. Moldova și cetățenii săi către Est, să fie dependenți de Moscova și ținuți în sărăcie.

„Prin mobilizări fără precedent, Rusia a avut ca obiectiv mituirea și influențarea a 300.000 de votanți din R. Moldova, adică 20% din cei prezenți la vot. Imaginați-va că Rusia ar încerca să distribuie mită electorală pentru 8 milioane de oameni în Germania sau pentru 2 milioane de oameni în România. Este fără precedent. Discutăm aici de o încercare a Rusiei de a împiedica drumul european al R. Moldova. Republica Moldova a realizat, în ultimii ani, reforme fără precedent privind modernizarea justiției, lupta anticorupție și întărirea statului de drept. Rusia rămâne periculoasă, am văzut acest lucru duminică. Tocmai de aceea, UE trebuie să accelereze sprijinul pentru Moldova în materie de securitate”, a punctat Mureșan.

Acesta a fost completat de către colegul său Rareș Bogdan, vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European.

„Orice creştere a influenţei Rusiei în R. Moldova va însemna limitarea democraţiei, a statului de drept, a reformelor şi un val masiv de dezinformare și propagandă rusească, toate menite a ţine R. Moldova pe orbita Moscovei. De aceea votul din 3 noiembrie este crucial pentru păstrarea aspiraţiilor europene a fraţilor noştri de peste Prut. Cum istoria recentă ne arată, influența rusă, odată revenită în R. Moldova, va fi greu de îndepărtat”.

Europarlamentarul din partea Grupului Partidului Socialiştilor Europeni, Vasile Dîncu, avertizează asupra unor pericole majore pentru Chișinău, dacă va fi ale un președinte prorus. „Maia Sandu trebuie sprijinita cât se poate, pentru că dacă pierde, totul se duce de râpă, iar R. Moldova redevine o enclavă sovietică”.

Cristian Terheş, eurodeputat român din partea Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, a spus că odată ce Rusia capătă din nou controlul asupra administraţiei din R. Moldova, s-a încheiat cu orice progres democratic şi al statului de drept.

„Revenirea mecanismelor de control asupra statului moldovean, mecanisme sponsorizate de Moscova. Revenirea diverşilor oligarhi în poziţii de forţă nu înseamnă doar un pericol pentru R. Moldova, care în acest scenariu ar vedea probabil din nou delapidări ale instituţiilor sale financiare, dar şi pentru securitatea Europei şi influenţa UE în regiune. De aceea, UE trebuie să dea semnale clare, puternice de susţinere a R. Moldova”, a conchis Terheș.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Perspectiva unui PSD...

20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md