Șeful Serviciului de informații militare al Ucrainei, generalul Kirilo Budanov, despre posibilitatea ca președintele rus Vladimir Putin să folosească arme nucleare tactice pe câmpul de luptă
Discuțiile de pace nu își au rostul, deoarece singura opțiune a Ucrainei o reprezintă revendicarea teritoriilor ocupate de forțele ruse, a declarat șeful Serviciului de informații militare al Ucrainei, generalul Kirilo Budanov, într-un interviu acordat publicației Philadelphia Inquirer și publicat duminică.
„Nu avem altă opțiune decât să recuperăm ceea ce a fost ocupat. Altfel, starea de război va continua la nesfârșit”, a spus Budanov, pentru publicația americană, potrivit The Kyiv Independent, citat de news.ro.
Elveția a organizat un summit pentru pace la începutul acestei luni, în cadrul căruia Ucraina a încercat să obțină sprijin pentru „formula sa de pace”, propunere care include restabilirea granițelor naționale. Rusia nu a fost invitată la evenimentul din Elveția.
În timpul interviului, șeful spionajului militar ucrainean și-a mai exprimat convingerea că președintele rus Vladimir Putin nu va folosi arme nucleare tactice pe câmpul de luptă.
„Ce folos ar avea? Nu avem concentrări mari de trupe pentru care astfel de arme nucleare ar fi adecvate”, a afirmat Budanov, adăugând că străpungerea liniilor de apărare ucrainene ar putea fi făcută cu arme convenționale, evitându-se astfel riscurile politice mai mari cauzate de o eventuală escaladare nucleară.
Budanov a vorbit, de asemenea, despre necesitatea privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune pentru atacarea teritoriului rus, lucru pe care Ucraina l-a făcut din ce în ce mai des în ultimele luni. În plus, Budanov a spus că el crede că rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune ar putea fi folosite pentru a distruge podul Kerci.
Podul face legătura între Rusia continentală și peninsula Crimeea, anexată de Moscova, și reprezintă de mult timp o rută de aprovizionare crucială pentru armata rusă din Ucraina.
Construcția podului, cu o lungime de 19 kilometri, a început după anexarea ilegală a Crimeei, în 2014, și a fost finalizată în 2018.
Podul a fost grav avariat în urma atacurilor ucrainene din octombrie 2022 și iulie 2023. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Marinei Militare ucrainene, Dmitro Pletenciuk, a declarat la începutul acestei luni că distrugerea podului nu va mai fi la fel de eficientă din punct de vedere militar, deoarece Rusia nu se mai bazează atât de mult pe el în scopuri militare.
În cadrul interviului, Budanov a discutat, de asemenea, despre o posibilă victorie a lui Donald Trump în alegeri prezidențiale din noiembrie din SUA, descriind atitudinea lui față de un astfel de scenariu ca fiind „calmă”.
„Alegerile voastre (din SUA, n.r.) sunt foarte imprevizibile. Dacă analizați discursurile sale publice, el (Donald Trump, n.r.) și-a schimbat poziția de mai multe ori. Iar puterea sistemului vostru este că nu permite unui singur individ să ia decizii în mod unilateral!”, a punctat generalul Budanov.
CRIZĂ // Premierul Dorin Recean le cere companiilor să-și adapteze producerea pentru a reduce consumul de energie electrică în orele de vârf, când prețurile sunt duble: „Guvernul va veni săptămâna viitoare cu un program de compensații”
Limba „moldovenească”, o invenție a Uniunii Sovietice de pe vremea lui Stalin, înlocuită cu limba ROMÂNĂ în Ucraina
ASIGURĂRI // Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională va ajuta Republica Moldova să depășească eventualele consecințe ale crizei energetice: „Provocarea cea mare o reprezintă alocarea de capacități pentru energia electrică la hotarul cu România”