Șeful Procuraturii Anticorupție de pe timpul lui Plahotniuc, scos BASMA CURATĂ în dosarul „Vento”. Ordonanța de CLASARE a dosarului a fost emisă la începutul lunii martie 2022, dar a fost ținută departe de ochii opiniei publice
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), prin intermediul procurorului Vitalie Costișanu, a clasat dosarul „Vento”, în care erau vizați șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și subalternul său, Roman Statnîi. Ordonanța de clasare a dosarului a fost semnată pe 2 martie curent, informează zdg.md.
Ex-procurorul Roman Statnîi a fost scos de sub urmărire penală pe acest dosar „din motiv că faptele imputate acestuia nu întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii, în temeiul prevederilor art. 275 punctul 3) din Codul de procedură penală, și respectiv există alte circumstanțe prevăzute de lege care condiționează excluderea sau, după caz, exclud urmărirea penală, în temeiul art. 275 punctul 9) din Codul de procedură penală”.
Actualmente, Roman Statnîi este vizat în cadrul unei cauze penale instrumentate de Procuratura Generală, începând cu luna februarie 2020, prin prisma săvârșirii infracțiunilor de escrocherie, corupere pasivă, corupere activă, trafic de influență și abuz de serviciu.
Amintim că Viorel Morari și subalternul său erau învinuiți de fabricarea unui dosar în interesul primului. În luna iulie 2021, PCCOCS anunța că a finalizat urmărirea penală în dosarul „Vento”, iar părțile vătămate și persoanele învinuite de fabricarea acestui dosar la comandă fac în prezent cunoștință cu probatoriul acumulat de procurori, înainte ca acesta să fie trimis în judecată.
„Actul de inculpare îl vizează pe fostul șef al Procuraturii Anticorupție și un fost subaltern de-al său, ambii acuzați pentru patru capete de acuzare: exces de putere, fals în acte publice, reținerea sau arestarea ilegală și tragerea cu bună știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate – acțiuni comise în privința co-proprietarilor rețelei de benzinării VENTO”, se arata într-un comunicat de presă al Procuraturii.
Ilegalitățile imputate inclusiv lui Morari au fost comise în cazul fraților Igor și Adrian Borș, coproprietarii unei rețele de benzinării, care au fost, în anul 2018, persecutați, reținuți, arestați, deposedați de avere și trași ilegal la răspundere penală într-un dosar la comandă. Afacerea acestora ar fi afectat interesele afacerilor de familie ale procurorului Viorel Morari, iar concurenții au fost băgați la închisoare.
Viorel Morari a pledat nevinovat și a catalogat anterior drept „false” și „deplasate” declarațiile publice ale procurorului general, Alexandr Stoianoglo, despre „interesele familiei Morari” în dosarul companiei „Vento”.
România reacționează la declarațiile lui Patrușev: La 35 de ani după ce URSS a fost aruncată la coșul de gunoi al istoriei, unii de la Kremlin încă mai cred că pot spune națiunilor suverane ce să facă
LISTĂ // Numele oamenilor de cultură din R. Moldova, premiați de Ziua Culturii Naționale
Fost șef al diplomației de la Chișinău: Declarația lui Patrușev, conform căreia R. Moldova „ar putea înceta să existe”, lipsă de respect față de statul nostru și strategie de a destabiliza republica