22:43:16 01.02.2025
Stiri

Șeful misiunii FMI pentru R. Moldova, Ruben Atoyan: „FMI și alți parteneri internaționali sunt pregătiți să sprijine R. Moldova cu finanțare suplimentară”, pentru a diminua impactul războiului din Ucraina asupra cetățenilor și economiei moldovenești

Actualitate 11.03.2022 12:59 Vizualizări1663 Autor: Ziarul National
Șeful misiunii FMI pentru R. Moldova, Ruben Atoyan: „FMI și alți parteneri internaționali sunt pregătiți să sprijine R. Moldova cu finanțare suplimentară”, pentru a diminua impactul războiului din Ucraina asupra cetățenilor și economiei moldovenești

Impactul războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina asupra econonomiei din R. Moldova, precedat de inflația ridicată determinată de criza pandemică, va fi unul „semnificativ”, fiind afectate și conexiunile energetice și comericale cu statele implicate în acțiunile militare.

Șeful misiunii Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru Republica Moldova, Ruben Atoyan, a declarat că instituția pe care o reprezintă, dar și alți parteneri internaționali vor ajuta statul nostru să depășească această criză.

„Ceea ce este bine - R. Moldova a intrat în această criză cu amortizoare puternice, cu rezerve bugetare înalte acumulate în conturile Guvernului, care oferă foarte mult spațiu de manevră. De asemenea, R. Moldova are rezerve externe ridicate care pot să faciliteze ajustările. Foarte important - aveți și un sistem bancar robust, puternic, grație reformelor anterioare. Aceste lucruri plasează R. Moldova într-o poziție de a crea un pachet de politici care vă va ajuta să diminuați impactul crizei. Noul program cu FMI, în vigoare din decembrie 2021, de asemenea oferă un mecanism suplimentar de siguranță. FMI și alți parteneri internaționali sunt pregătiți să sprijine R. Moldova cu finanțare suplimentară. (...) Suntem încrezători că suportul suplimentar de la FMI și de alți parteneri internaționali va ajuta R. Moldova să diminueze impactul crizei asupra cetățenilor și asupra economiei moldovenești”, a afirmat astăzi Ruben Atoyan, în cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul Natalia Gavrilița.

Șefa Guvernul a declarat, la rândul său, că Guvernul elaborează programe pentru a ajuta cetățenii și agenții economici în acest context global dificil.

Consecințele și acțiunile necesare pentru diminuarea impactului asupra economiei sunt evaluate în prezent împreună cu Delegația FMI care se află la Chișinău.

„În cadrul acestor discuții, Guvernul a solicitat revizuirea programului cu FMI, pentru ca acesta să reflecte noul context economic și să asigure creșterea semnificativă a finanțării din partea partenerilor externi, în special în formă de suport bugetar direct, nerambursabil. Războiul din Ucraina și sancțiunile economice impuse Federației Ruse au consecințe complexe asupra economiei globale. Vorbim în special despre fragmentarea economică și perturbarea comerțului, a lanțurilor valorice, precum și despre prețuri înalte și volatile la resursele energetice și alimentare. Chiar și înainte de războiul din Ucraina R. Moldova era afectată de criza energetică și a prețurilor. Fluxul de refugiați și perturbarea comerțului cu Ucraina, Federația Rusă și Belarus va pune și mai multă presiune pe economie. Totuși, indicatorii macroeconomici de bază ai R. Moldova sunt puternici, iar bugetul are un grad de rezervă și flexibilitate. Gestionarea economică responsabilă și corectă din ultimele luni ne permite să solicităm doar o revuizuire a programului și nu finanțare de urgență”, a afirmat Natalia Gavrilița.

Aceeași sursă a precizat că Guvernul se va concentra pe câteva domenii esențiale, fiind vorba, în primul rând, despre susținerea populației pentru a face față crizei prețurilor: „Săptămâna viitoare vom veni cu cifre concrete referitor la indexarea pensiilor de la 1 aprilie curent. Miercurea trecută, Guvernul a aprobat creșterea salariului minim din sectorul real de la 2 900 la 3 500 de lei”.

De asemenea, Guvernul va întreprinde măsuri de eficiență energetică și mecanisme țintite de suport pentru agricultori, transportatori și cei cu venituri mici, dar și măsuri de asigurare a securității alimentare, precum și investiții in sectorul agricol.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md