Șeful diplomației UE: Pregătim o misiune civilă în R. Moldova pentru a consolida capacitatea țării împotriva amenințărilor hibride
Uniunea Europeană pregătește în prezent o misiune civilă pentru Republica Moldova cu scopul de a sprijini această republică să facă față amenințărilor de natură hibridă, a afirmat marți Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell.
Într-un discurs principal susținut în cadrul Forumului Schuman pentru apărare și securitate, Borrell a vorbit despre importanța parteneriatelor în deviza strategică pentru securitate și apărare a Uniunii Europene, dând exemplul operațiilor și misiunilor militare, dar și misiunilor civile ale UE.
Faptul că Busola Strategică a UE „include un capitol întreg dedicat parteneriatelor este un mesaj clar”, a spus Borrell, continuând: „Considerăm că agenda noastră de securitate și apărare, pe de o parte, și cooperarea cu partenerii, pe de altă parte, se consolidează reciproc”.
„Cum traducem acest principiu în practică? Ce poate oferi Uniunea Europeană? Ce și cum?”, s-a întrebat retoric oficialul.
Șeful diplomației europene a spus că povestea securității și apărării Uniunii Europene a început acum 20 de ani, când UE a desfășurat primele operațiuni militare în Balcanii de Vest și apoi în Africa.
„Au două decenii de angajament, desfășurând peste 40 de misiuni pe toate continentele, până la cele mai recente misiuni pentru Ucraina, cu siguranță, dar și pentru Armenia și Niger”, a exemplificat el, citat de Calea Europeană.
„Dorim, de asemenea, să aplicăm mai sistematic modelul „instruiește și echipează”, nu doar „instruiește”, la misiunile noastre civile. Această abordare a dat deja rezultate bune în Niger și Somalia. În prezent, pregătim o nouă misiune în Republica Moldova pentru a consolida capacitatea țării de a contracara amenințările hibride“, a adăugat Borrell.
La reuniunea din februarie a miniștrilor de Externe din UE, șeful diplomației române Bogdan Aurescu a propus crearea unei misiuni civile a UE pentru R. Moldova, crearea unui centru StratCom pentru combaterea dezinformării și declanșarea procesului privind crearea unui regim de sancțiuni la adresa Rusiei pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova.
Ulterior, Parlamentul European a organizat o dezbatere consacrată situației de securitate din Republica Moldova pe fondul încercărilor de destabilizare din partea Rusiei, demers politic în urma căruia deputații europeni au cerut adoptarea unei rezoluții prin care solicită adoptarea de sancțiuni din partea UE împotriva celor care destabilizează țara.
Potrivit presei de la Bruxelles, Uniunea Europeană urmează să aloce încă 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova, pe fondul dezvăluirilor despre eforturile Rusiei de a răsturna guvernul pro-occidental de la Chişinău. Potrivit EU Observer, care citează un memorandum intern al UE, cea mai mare parte a banilor va fi cheltuită pe un “radar mobil de supraveghere cu rază lungă de acţiune la sol”, pentru a ajuta Republica Moldova să îşi controleze spaţiul aerian.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei