Șeful diplomației de la Chișinău despre decizia Moscovei de a-i acorda cetățenia Rusiei condamnatului Șor: „Dacă ei consideră că un lider al unei grupări criminale organizate, aflat sub sancțiuni internaționale, le aduce plusvaloare, să fie sănătoși”
R. Moldova acordă cetățenia moldovenească unor persoane care aduc valoare statului, însă decizia Federației Ruse de a-i acorda pașaport rusesc „liderului grupării criminale Șor, îi privește”, a declarat astăzi vicepremierul Mihai Popșoi, ministrul Afacerilor Externe.
Întrebat în cadrul unui club de presă cum comentează decizia Moscovei de a-i acorda cetățenia Federației Ruse condamnatului Ilan Șor, Mihai Popșoi a arătat că rușii „au politica lor suverană de acordare a cetățeniilor”.
„Cât privește decizia Rusiei de a-i oferi cetățenie liderului grupării criminale Șor, îi privește. Ei au politica lor suverană de acordare a cetățeniilor, noi avem politica noastră suverană de acordare a cetățeniilor și vom continua să acordăm cetățenie tuturor celor care vom considera că aduc valoare R. Moldova. Dacă ei consideră că un lider al unei grupări criminale organizate, care are dosare penale, e condamnat la 15 ani de închisoare de Curtea de Apel din R. Moldova, se află sub sancțiuni internaționale, le aduce plusvaloare lor, să fie sănătoși”, a afirmat Mihai Popșoi.
CITIȚI și Moscova ignoră în continuare solicitarea Chișinăului privind extrădarea condamnatului Ilan Șor, iar Secretariatul General al INTERPOL „nu-și onorează obligațiile de a interveni”: „Cazul Șor nu este unul politic”
Menționăm că Ilan Șor a fugit din R. Moldova în iunie 2019 și a fost anunțat în căutare internațională, iar până la începutul acestui an s-a aflat în Israel, după care a plecat la Moscova. Acesta a anunțat, la mijlocul lunii mai curent, că a obținut pașaport rusesc.
Ilan Șor a fost condamnat definitiv, pe 13 aprilie 2023, la 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani, fiind găsit vinovat de escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarul legat de frauda bancară din R. Moldova. Potrivit deciziei Curții de Apel Chișinău, Ilan Șor urmează să restituie statului peste 5,2 miliarde de lei, bani proveniți din frauda bancară.
Regim preferențial pentru rezidenții Zonelor Economice Libere din R. Moldova până în 2034: Facilitățile la plata taxelor vamale, menținute până la 1 ianuarie 2029
Cei care și-au VÂNDUT votul, dar și cei care au mituit alegătorii în această toamnă nu scapă de pedeapsă. Organele de drept au aplicat deja AMENZI în sumă de peste șapte MILIOANE de lei pentru „corupere electorală pasivă”
Anatol Șalaru, sprijin pentru Adrian Dupu, candidat PNL la Senatul României: „Activitatea sa în Republica Moldova este extraordinară”