VIDEO // Șeful ANSP face prognoze sumbre: „Până la 1 ianuarie nu scăpăm de COVID, nici după”. Sistemul medical va resimti o povară enormă, odată cu apariția cazurilor de gripă
Redeschiderea școlilor și grădinițelor, dar și alegerile prezidențiale din 1 noiembrie curent reprezintă un risc sporit pentru răspândirea pandemiei de COVID-19 în R. Moldova, afirmă șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună.
Temerea lui Furtună este că, după infectarea masivă a cadrelor medicale, poate să urmeze infectarea profesorilor. Cu toate acestea, nimeni nu știe cât va dura pandemia și nu poți opri procesul educațional timp de „trei ani”.
„Nu am nicio temere vizavi de cazurile de infecție printre copii. Temerea mea este riscul major de infectare a cadrelor didactice și un deficit și mai mare a dascălilor. (...) Asta e încă un îndemn și un argument în plus că suntem sortiți, că virusul este printre noi și trebuie să respectăm acele rigori din partea autorităților competente”, a declarat Nicolae Furtună în această seară la emisiunea „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.
Șeful ANSP regretă că anul 2020, când suntem loviți de pandemie, este și unul electoral în R. Moldova, mai ales că după orice eveniment din ultima jumătate de an au fost raportate cazuri de infecție.
„Noi în scurt timp o să intrăm în circ și în teatre și toate platformele electorale o să fie axate pe COVID, cu acuzații, insinuări, învinuiri... Decizia (de a organiza alegerile - n.r.) este politică pe care nu mi-o pot asuma în ceea ce privește transmiterea infecției în contextul scrutinului. Mie-mi este clar că până la 1 ianuarie noi nu scăpăm de COVID și nu o scăpăm nici după 1 ianuarie. Nu se cunoaște care o să fie evoluția pentru anul viitor. Am putea avea o evoluție similară cu ce se întâmplă acum. Habar nu am pe cât timp pot fi transferate alegerile. (...) Riscurile legate de scrutin sunt multe, începând de la colectarea semnăturilor prin contact direct, este risc pentru membrii secțiilor de votare și atunci când vor veni cetățenii la urne”, a afirmat Nicolae Furtună.
În opinia lui Furtună, trebuie redus la maximum posibil contactul între persoane, candidații având posibilitatea să se promoveze prin intermediul instituțiilor mass-media sau on-line.
Venirea alegătorilor cu pixul propriu și în mănuși la secțiile de vot ar fi o soluție, dar nu va „rezolva integral” problema, a adăugat responsabilul din domeniul sănătății publice.
În aceeași emisiune, Nicolae Furtună a declarat că R. Moldova dispune pe moment de circa 80 000 de teste pentru COVID-19, însă lucrurile se vor complica și sistemul medical va resimți o „povară”, atunci când vor apărea, odată cu răcirea timpului, gripa și infecțiile non-gripale, care vor necesita, la fel, testări de laborator.
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei