Șefa PA, Dragalin, insistă pe crearea unui DNA moldovenesc: „În 30 de zile mi-aș putea alege echipa în care am încredere, iar dacă apar probleme - le zici PLEACĂ de unde ai venit... E simplu, rapid și echitabil. Am reușit să REVOLUȚIONEZ instituția”
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, susține că doar într-un an și jumătate a reușit să „revoluționeze” instituția pe care o conduce, deși nu are în jurul său, deocamdată, o echipă puternică, care să livreze rezultatele așteptate de societate. În acest sens, Dragalin insistă ca instituția pe care o conduce să fie comasată cu Centrul Național Anticorupție (CNA), iar în loc să avem o entitate precum Direcția Națională Anticorupție (DNA) din România.
„Soluția cea mai simplă e să implementăm modelul DNA din România. Procurorii din DNA sunt pe funcție în alte procuraturi. Prin concurs aceștia sunt selectați și detașați pentru o perioadă de timp la DNA. Dacă totul decurge bine, rămâi, iar dacă apar probleme de profesionalism, etică, disciplinare - îi spui omului mulțumesc pentru serviciu și pleacă de unde ai venit. E dificil de demis pe cineva, dar detașarea e un mecanism simplu”, a explicat miercuri-seară Dragalin, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal Tv.
Potrivit sursei citate, în legea noastră există acest mecanism de detașase, doar că lucrurile trebuie duse până la capăt din punct de vedere legislativ.
„Dacă noi am scoate toți procurorii din Procuratura Anticorupție, să fie angajați în Procuratura municipiului Chișinău pe alte funcții, iar apoi facem un concurs... Vor fi detașați în Procuratura Anticorupție doar cei care trec acest concurs. În așa caz, timp de 30 de zile mi-aș putea alege echipa în care am încredere. Nu eu am inventat acest model. Am vorbit la această temă cu fostul ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco. El era deschis să avem astfel de discuții, dar legislativ nu a venit nimeni cu o așa inițiativă. Eu nu știu unde s-a blocat. Eu de câte ori am posibilitatea vorbesc despre asta. Pentru mine este cea mai rapidă, simplă, echitabilă și corectă soluție, care nu ar duce la demisii și litigii”, a subliniat Dragalin.
În pofida faptului că nu ar avea toate pârghiile necesare, Veronica Dragalin a menționat că, într-un an și jumătate, a reușit să „revoluționeze” Procuratura Anticorupție.
„Eu cred că am reușit, din unele puncte de vedere, să revoluționez această instituție, pentru că sunt sigură că eu, în calitate de șef al acestei instituții, nu am călcat niciodată peste o linie de etică. De corupție nici nu mai vorbim. Deci, eu sunt absolut sigură că deciziile care au fost luate de mine personal, ca șef, au fost corecte, legale și fără niciun gram de corupție”, a declarat șefa Procuraturii Anticorupție.
Dragalin nu poate spune același lucru despre colegii săi. „Nu pot băga mâna în foc pentru fiecare persoană cu care lucrez. Procuratura Anticorupție are în gestiune peste o mie de dosare și eu nu am cum să intru în esență în toate cazurile. Nu urmăresc zi de zi ce se întâmplă pe fiecare caz, nu sunt la curent, dar în ultimul an și jumătate mi-am format și eu careva opinii despre persoanele în care pot să am mai multă încredere, mai puțină încredere. Deci, aș spune că acesta este un proces continuu. Asta nu înseamnă că eu, mai departe, nu o să examinez cu atenție fiecare chestie ce ajunge la mine pe masă. Vorbim despre lucruri foarte importante, dosare extrem de complexe și importante, dar și interese foarte multe care stau în spate. Eu îmi dau foarte bine seama despre aceste lucruri și încerc să fiu cât de atentă”, a conchis Veronica Dragalin.
Aditivul alimentar E171, folosit în mod special în paste tartinabile, supe, sosuri pentru salate sau suplimente alimentare, interzis în R. Moldova, la fel ca în UE: ANSA sporește controalele
CSE, măsuri URGENTE pentru a nu admite deconectarea energiei electrice după 1 ianuarie 2025. Unele întreprinderi își vor schimba PROGRAMUL de lucru, iar administratorii clădirilor publice și unităților comerciale vor limita iluminatul cu 30%
Îndemnul Maiei Sandu pentru cetățenii R. Moldova, în contextul situației de pe piața energetică: „Mici schimbări în obiceiurile noastre zilnice pot avea un impact mare – ne ajută să economisim energie și să reducem costurile”