Șefa diplomației de la București, Luminița Odobescu, înaintea reuniunii miniștrilor de externe din UE: Pledăm pentru un calendar predictibil al aderării R. Moldova și Ucrainei la UE
Ministrul Afacerilor Externe al României, Luminiţa Odobescu, a pledat luni, înainte de participarea la Consiliul Afaceri Externe (CAE), la Bruxelles, pentru un calendar predictibil al aderării R. Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană. Totodată, șefa diplomației române a afirmat că statele UE trebuie să folosească „toate mijloacele” pentru a ajuta Ucraina aflată în război.
„În acest moment crucial este important să folosim toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie pentru a continua să sprijinim Ucraina”, a spus şefa diplomaţiei române, citată de Agerpres, înainte de prima reuniune a miniștrilor de externe din UE din acest an. Ea a arătat că „Ucraina trebuie să rămână o prioritate pe agenda Uniunii Europene”.
„Trebuie să implementăm rapid etape foarte importante, pentru un sprijin predictibil acordat Ucrainei, anume să stabilim fondul de sprijin pentru Ucraina, să deblocăm tranşa din Instrumentul european pentru pace, să ajungem la un acord politic la Consiliul European de săptămâna viitoare în ceea ce priveşte Mecanismul pentru Ucraina şi să avem un calendar predictibil al aderării pentru Ucraina şi R. Moldova”, a completat ministrul, care va avea luni, la Bruxelles, și o întrevedere cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Luminiţa Odobescu a spus că „este important să consolidăm comunicarea strategică a statelor UE, să contracarăm narativele ruse şi să continuăm presiunile asupra Rusiei”.
„Acesta este motivul pentru care România susţine un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei”, a afirmat ministrul român.
În ceea ce priveşte criza din Orientul Mijlociu, ea a făcut apel la eliberarea imediată a ostaticilor. De asemenea, a afirmat că „situaţia umanitară gravă din Gaza ne îngrijorează pe toţi”.
Astfel, Odobescu a arătat că Planul de Pace din regiune va putea fi implementat doar când aspiraţiile israelienilor şi palestinienilor vor fi atinse, anume “pe de o parte, nevoile de securitate, pe de altă parte, nevoile de statalitate şi suveranitate”. Ministrul român a spus că, în ce priveşte acest dosar, ţara noastră se coordonează cu SUA şi cu partenerii din regiune.
Au fost stabilite URNELE pentru tragerea la sorți a preliminariilor Euro 2024. Naționala R. Moldova este plasată în urna a 5-a și va avea parte de adversari PUTERNICI
VIDEO // Firat, ÎNGENUNCHEAT de Mancini. Naționala de fotbal a R. Moldova a pierdut la scor de TENIS în fața Italiei și e cu moralul la pământ pentru partida oficială cu Grecia
Efim Josanu // Să facă altul mai bine! 100 de ani de la nașterea lui J.A.Samaranch