Ședință „tehnică” la Guvern, cu două subiecte pe ordinea de zi: Acorduri cu Lituania, inclusiv privind schimbul și protecția reciprocă a informațiilor clasificate, semnate de vicepremierul Popșoi la Vilnius
Guvernul R. Moldova și cel al Lituaniei vor semna un Acord privind cooperarea tehnică și financiară și un Acord privind schimbul şi protecţia reciprocă a informaţiilor clasificate.
Semnarea documentelor va avea loc marți, 28 mai, la Vilnius, Guvernul de la Chișinău fiind reprezentat de vicepremierul Mihai Popșoi, ministrul Afacerilor Externe.
Guvernul de șa Chișinău s-a întrunit luni-dimineață într-o scurtă ședință, pe care premierul Dorin Recean a numit-o „tehnică”, pentru a aproba proiectele celor două acorduri.
„Scopul Acordului dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul Republicii Lituania privind cooperarea tehnică și financiară constă în stabilirea condițiilor de cooperare și dezvoltare între cele două state în mai multe domenii, cum ar fi economic, financiar, al afacerilor interne, energetic, educațional, social, științific și tehnologic, în vederea promovării dezvoltării socio-economice și culturale a R. Moldova. Actualitatea acordului rezidă atât în necesitatea consolidării relațiilor bilaterale, cât și de a promova dezvoltarea socio-economică și independența energetică a R. Moldova. Încheierea acordului va facilita, de asemenea, implementarea proiectelor de asistență tehnică oferită de Republica Lituania, iar promovarea acordului va sprijini dezvoltarea unei infrastructuri adecvate, agriculturii, serviciilor de pompieri și de salvare în R. Moldova, consolidarea rezistenței la dezinformare, sporirea eficienței energetice etc.”, a declarat secretarul de stat de la Ministerul Afacerilor Interne, Sergiu Mihov, în cadrul ședinței de Guvern.
Totodată, semnarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Lituania privind schimbul şi protecţia reciprocă a informaţiilor clasificate are scopul de a institui cadrul legal necesar schimbului de informații, determinat de „eminența protecției informațiilor clasificate pe teritoriul R. Moldova și al Lituaniei”, a mai spus Mihov.
„Pentru informaţiile clasificate cu gradul „Strict secret” şi “Secret” a fost prevăzut un regim special de protecţie, în ceea ce priveşte multiplicarea, traducerea şi distrugerea. Acordul mai cuprinde dispoziţii referitoare la multiplicarea, traducerea şi distrugerea informaţiilor clasificate, măsurile de protecţie şi accesul la informaţii clasificate, contracte clasificate, vizite, transmiterea informaţiilor clasificate, incidente de securitate, soluţionarea diferendelor, cheltuieli, asistenţă reciprocă, intrarea în vigoare, denunţarea ori modificarea acestuia. Orice diferend privind interpretarea sau implementarea prezentului Acord se va soluţiona prin negocieri între Părţi”, se arată în nota informativă a proiectului, semnată de Alexandru Musteața, directorul Serviciului de Informații și Securitate.
Menţionăm că R. Moldova are semnate acorduri similare cu România, Ucraina, Federaţia Rusă, Belarus și Georgia.
Exerciții militare ale rușilor în Transnistria cu tehnică blindată ce trebuia retrasă din 2003: Delegația Chișinăului în CUC denunță „discreditarea considerabilă” a mecanismul actual de menținere a păcii la Nistru
VIDEO // Separatistul Krasnoselski, pus să arate cât de mărinimoasă e Rusia, după ce „Gazprom” a lăsat în frig și întuneric Transnistria: „Rusia a făcut tot posibilul ca să livreze gaz, dar R. Moldova se opune”. Replica Guvernului de la Chișinău
VIDEO // Cetățenii R. Moldova care se află peste hotare trebuie să achite prima de asigurare medicală? Precizările CNAM