Şedinţă extraordinară a Parlamentului: A fost modificată Legea bugetului pentru anul 2022 şi alocaţi mai mulți bani pentru copii şi familii cu venituri lunare de până la 5 000 de lei
Deputaţii s-au întrunit astăzi în ședință extraordinară pentru a modifica Legea bugetului de stat şi Legea asigurărilor sociale de stat pentru anul curent.
Astfel, veniturile bugetului de stat pentru anul curent se majorează de la 52,701 miliarde de lei până la 57,971 miliarde de lei (+10%), în principal din contul creșterii impozitelor și taxelor, cheltuielile – de la 72,087 miliarde de lei până la 75,216 miliarde de lei (+4,3%). Deficitul bugetului de stat se va diminua cu 2,141 miliarde de lei ori cu 11% până la 17,245 miliarde de lei. Deficitul bugetar urmează să fie acoperit atât din surse interne, cât și din cele externe.
Cele mai mari majorări la capitolul cheltuielilor sunt operate pe domeniile protecției sociale (acordarea unui suport financiar unic beneficiarilor de toate tipurile de pensii/alocații sociale de stat, al căror cuantum lunar nu depășește 5 000 de lei, majorarea alocațiilor ca ajutor pentru perioada rece a anului ș.a.), serviciilor de stat cu destinație generală (gestionarea crizei energetice, crizei refugiaților, includerea alocațiilor pentru acordarea plății unice pentru susținerea unor angajați din cadrul instituțiilor bugetare), serviciilor în domeniul economiei (Fondul rutier, susținerea ÎMM, proiectul de modernizare a tehnicii agricole).
”Măsurile propuse vin să protejeze cetățeanul de multiple crize și de inflație, să îl ajute să treacă mai ușor peste dificultățile actuale. Suntem solidari cu familiile, cu pensionarii, cu angajații, cu antreprenorii, cu toți cetățenii. În 2023 vom veni cu și mai mult suport. Iar dacă în regiune ar fi pace, s-ar fi putut realiza mult mai mult”, a declarat deputata Valentina Manic, membra Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe.
Președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, a afirmat, în cadrul şedinţei Parlamentului, că în bugetul asigurărilor sociale de stat pentru acest an sunt prevăzute mai multe măsuri de suport a populației, inclusiv măsuri privind reducerea vulnerabilității energetice.
Legea modificată prevede că veniturile totale ale Bugetului asigurărilor sociale de stat au fost majorate cu 1,155 miliarde de lei și vor constitui 34,197 miliarde de lei.
Totodată, au fost majorate cu 1,155 miliarde de lei și cheltuielile totale ale BASS. Scontarea cheltuielilor a fost efectuată în baza analizei executării indicatorilor în semestrul I al anului 2022, precum și a dinamicii numărului beneficiarilor și mărimilor medii ale prestațiilor sociale.
Astfel, cheltuielile propuse includ mijloacele financiare suplimentare din bugetul de stat pentru acordarea, începând cu data de 1 octombrie 2022, a unui suport financiar în sumă de 1 500 de lei pentru beneficiarii de toate tipurile de pensii/alocații sociale de stat, stabilite până la data de 1 octombrie 2022 și care sunt domiciliați în Republica Moldova, al căror cuantum lunar nu depășește 5 000 de lei.
Cheltuielile includ și mijloace financiare necesare pentru stabilirea, începând cu data de 1 octombrie 2022, a indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 2 ani în mărime de 1 000 de lei, tuturor copiilor indiferent de statutul părintelui (asigurat sau neasigurat).
De asemenea, se propune începând cu 1 octombrie 2022 majorarea până la 500 de lei a indemnizației lunare de suport pentru creșterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină.
În aceeași şedinţă, deputaţii au votat proiectul de modificare a Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM) pentru anul 2022.
Veniturile fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală se prevăd în sumă de de 12,559 miliarde de lei, cu 186 milioane de lei mai mult față de planul aprobat.
Totodată, volumul cheltuielilor FAOAM pentru anul 2022 a fost majorat cu 215 milioane de lei și va constitui 12,833 miliarde de lei. Această majorare este determinată de creșterea cheltuielilor aferente fondului pentru achitarea serviciilor medicale și farmaceutice.
Creșterea cheltuielilor este determinată și de majorarea salariilor personalului din instituțiile medico-sanitare încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, începând cu 1 octombrie 2022.
Proiectul de modificare a Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM) pentru anul 2022
Proiectele de lege urmează a fi votate şi în lectură a doua.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski