Ședința COMUNĂ a guvernelor României și R. Moldova, cu rezultate și PROIECTE concrete. Natalia Gavrilița: „Ziua de vineri va fi plină de VEȘTI BUNE pentru toți cetățenii R. Moldova”
„Ziua de vineri, când va avea loc ședința comună a guvernelor R. Moldova și României, va fi plină de vești bune pentru toți cetățenii R. Moldova. Am promis încă de anul trecut că vom transforma comunitatea de limbă în comunitatea marilor proiecte concrete în beneficiul oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului, prin construirea de noi poduri la propriu și figurat. Ne dorim să avem o ședință comună cu rezultate și proiecte foarte concrete și iată că, într-o perioadă foarte dificilă, reușim să venim în fața cetățenilor cu dovadă că parteneriatul nostru cu România este în beneficiul oamenilor”, a declarat astăzi prim-ministra Natalia Gavrilița, după ședința tradițională a Guvernului R. Moldova.
Potrivit prim-ministrei, Guvernul a aprobat astăzi trei hotărâri importante în perspectiva ședinței comune din 11 februarie.
„Acordurile pe care le vom semna vineri vor avea impact direct asupra vieții cetățenilor. În primul, rând e vorba de Acordul privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming între cele două părți. E un acord așteptat de multă vreme și reprezintă o premieră pentru republica noastră. De asemenea, e vorba de Acordul dintre R. Moldova și România privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat republicii noastre de către România.
Documentul are drept scop consolidarea relațiilor de colaborare dintre cele două state prin intensificarea cooperării în sectorul energetic, transport și infrastructură de transport, protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice, lucrări publice și infrastructură, întreprinderi mici și mijlocii, independența mass-media, reforma administrației publice, afaceri interne, sănătate, educație, cultură și patrimoniu, cercetare și turism.
Un alt acord prevede construirea, exploatarea și întreținerea podul rutier de frontieră peste râul Prut între localitățile Ungheni – Ungheni, precum și consolidarea podului care unește localitățile Giurgiulești și Galați”, a subliniat Gavrilița într-o conferință de presă.
„În același timp, cele două guverne vor semna o declarație comună privind consolidarea cooperării în domeniul economic și cel investițional.
„Prin această declarație, dorim să transmitem un semnal foarte clar că Guvernul R. Moldova așteaptă investiții din partea companiilor românești. Ne asumăm angajamentul de a oferi un climat investițional atractiv pe termen lung. România este deja principalul partenerul comercial al R. Moldova și noi credem că dimensiunea economică a relațiilor bilaterale poate avea o agendă și mai ambițioasă.
Avem pregătite planuri de acțiuni și pe linia Ministerului Justiției și Ministerului Afacerilor Interne, ceea ce nu este deloc întâmplător. Dorința noastră este să fortificăm statul de drept și instituțiile care asigură supremația legii. Astfel, experiența României este foarte valoroasă pentru noi. Lista nu se încheie aici. Mai sunt câteva memorandumuri și planuri de acțiuni, care la fel vor fi semnate vineri. Ulterior, miniștri ambelor guverne vor continua negocierile și discuțiile bilaterale pentru a asigura implementarea documentelor”, a punctat Natalia Gavrilița.
La rândul său, vicepremierul Andrei Spînu a adăugat că relația cu România este una specială și nu întâmplător e vorba, în primul rând, de construcția de poduri.
„Ambele poduri vor fi construite cu banii României, iar pe această cale le mulțumim cetățenilor români și autorităților României. Suplimentar, după ședința comună, vom avea discuții bilaterale cu miniștri din România. Planificăm să inițiem acorduri similare și pe alte poduri. Vom anunța care sunt planurile pentru următoarele poduri. De exemplu, în fiecare săptămână, cetățenii din raionul Leova ne spun e nevoie de un pod care să lege R. Moldova și România”, a afirmat Spînu.
Oficialul a dat asigurări că podul de la Ungheni, care va scurta considerabil drumul spre Iași, va fi gata în cel mult doi ani.
„Lucrările au început deja. Vorbim de lucrări de proiectare. Contăm că în următorii doi ani acest pod va fi finalizat”, a conchis Spînu.
De menționat că ședința comună a celor două guverne va avea loc vineri, la Palatul Republicii din Chișinău.
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2
VIDEO // Marcel Ciolacu anunță construcția unei linii de cale ferată cu ecartament european între Iași și Chișinău: Ar fi începutul modernizării infrastructurii feroviare din R. Moldova