Ședință comună a guvernelor de la București și Chișinău: „Cu cât R. Moldova va fi mai aproape de România, cu atât va fi mai aproape de Europa”
România va acorda R. Moldova un împrumut de 150 de milioane de euro pentru o perioadă de cinci ani în condiții foarte avantajoase, cu o dobândă de 1,5%. Este un „ajutor prietenesc” acordat Guvernului de la Chișinău care se confruntă cu probleme financiare și are nevoie de finanțare până la semnarea unui nou acord cu FMI, a spus premierul României, Victor Ponta, după ședința comună de Guvern care a avut loc astăzi la Constanța.
Primele 60 de milioane de euro vor putea fi debursate până la finele anului curent și vor fi cheltuite pentru reanimarea unor proiecte investiționale care au fost înghețate anterior, a precizat prim-ministrul Valeriu Streleț.
Cabinetele de miniștri au discutat și despre continuarea proiectelor de interconectare a sistemelor de transport de gaze naturale și energie electrică între cele două state pentru ca „R. Moldova să scape de șantajul politic pe domeniul energetic”, a punctat Ponta.
La ședință au fost prezentate scrisorile de intenții ale companiilor românești „Transelectrica” și „Transgaz” care sunt gata să participe la procesul de privatizare din R. Moldova pentru a putea renova infrastructura energetică.
În contextul discuțiilor despre construcția și renovarea unor poduri peste Prut, premierul de la București a anunțat că este aproape finisat proiectul de fezabilitate pentru podul de la Ungheni și în curând ar putea începe lucrările.
De asemenea, oficialii au decis să prelungească Protocolul de colaborare între ministerele Educației de pe ambele maluri ale Prutului referitor la acordarea unor burse de studii pentru tinerii basarabeni. Victor Ponta a precizat că numărul burselor va rămâne la nivelul anilor precedenți.
În agendă au fost trecute și subiectele care vizează proiectele de reconstrucție a Sălii cu Orgă, Muzeului de Artă și Teatrului „B.P. Hasdeu” din Cahul, care au fost sprijinite financiar de statul român.
De asemenea, s-a decis ca în localitatea Copăceni din Sângerei să fie deschisă o filială a Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”, acolo unde este și Casa memorială a lui Adrian Păunescu.
Tot Guvernul de la București va acorda un ajutor de cinci milioane de euro pentru a renova și alte grădinițe din R. Moldova, după ce peste 400 de instituții au fost reparate deja pe bani românești.
Printre proiectele discutate s-au numărat și extinderea serviciului SMURD la Chișinău, după ce a fost deschis la Bălți, modernizarea Armatei R. Moldova etc.
„Astăzi noi am luat decizii care sunt importante pentru cetățeni. Guvernul R. Moldova va avea întotdeauna sprijinul necondiționat al Guvernului României”, a spus Victor Ponta.
Iar premierul R. Moldova, Valeriu Streleț, a declarat că la ședința comună de astăzi a guvernelor de la Chișinău și București au fost discutate 15 chestiuni și a apreciat „deschiderea și spiritul de prietenie” al României de a ajuta Chișinăul în acest moment.
Streleț a remarcat faptul că România este cel mai „dedicat suporter al R. Moldova în parcursul său european” și că a devenit principalul nostru partener comercial.
„Ne dorim ca România să fie și unul din principalii investitori ai R. Moldova. Cu cât R. Moldova va fi mai aproape de România, cu atât va fi mai aproape de Europa. Acesta este crezul meu personal. Eu cred într-un viitor european al R. Moldova alături de România”, a spus Valeriu Streleț și a anunțat că următoarea ședință a celor două guverne va avea loc la Chișinău.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md